Vietnam Airlines: Επέκταση στόλου, πώληση μετοχών

Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2006 10:37

ΣΧΕΔΙΑ για την πώληση μετοχών στο εσωτερικό και το εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει την επέκταση του στόλου της και των προορισμών της, κάνει η κρατική αεροπορική εταιρεία του Βιετνάμ, Vietnam Airlines Corp., σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, Φμα Νγκοκ Μινχ.

Η αεροπορική εταιρεία που εδρεύει στο Ανόϊ και που εκτιμά ότι θα έχει αύξηση των πωλήσεων σε ποσοστό 10% ετησίως έως το 2010, ενδέχεται να πουλήσει μετοχές στο εσωτερικό, καθώς στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, μέσα σε δύο ή τρία χρόνια, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο Μινχ, στις 21 Αυγούστου.

«Το οικονομικό και το κοινωνικό περιβάλλον είναι σταθερά», ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να επεκταθούμε, καθώς υπάρχει προοπτική».

Η οικονομία του Βιετνάμ αναπτύχθηκε 7,4% το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς για τις ξένες επενδύσεις. Το εμπόριο και τα επαγγελματικά ταξίδια αναμένεται να αυξηθούν μετά την είσοδο της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αργότερα μέσα στο έτος, σε συνδυασμό με τη μείωση της γραφειοκρατίας για την έκδοση τουριστικής βίζας.

Ο δείκτης στο Χρηματιστήριο του Βιετνάμ, σημείωσε φέτος άνοδο 52% και είχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση από μεταξύ των ασιατικών δεικτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. H αεροπορική εταιρεία θέλει να ικανοποιήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και να μετατραπεί από μία κρατική εταιρεία σε μία ιδιωτική εμπορική, σύμφωνα με τον Μινχ.

Το κράτος των 84 εκατ. ανθρώπων, που πολέμησε με τις ΗΠΑ πριν από τρεις δεκαετίες, ομαλοποιεί τις σχέσεις τη με τον πρώην εχθρό της. Η Vietnam Airlines θα προσθέσει πτήσεις στο Λος Αντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Επίσης θα προσθέσει πτήσεις στη Βόρειο Ασία.

Σύμφωνα με τον Μινχ, οι πωλήσεις της αεροπορικής εταιρείας προβλέπεται να αυξηθούν στο 1,07 δισ. δολ. φέτος από 970 εκατ. δολ. το 2005 και φιλοδοξεί να καταστεί μία από τις τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στη Νοτιο-Ανατολική Ασία από πλευράς πωλήσεων σε μία δεκαετία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της.

Η Vietnam Airlines έχει παραγγείλει νέα αεροσκάφη αξίας 1,2 δισ. δολ, τα οποία θα παραλάβει το 2006 και το 2010 και άλλα αξίας 3 δισ. δολ., που θα παραλάβει από το 2011 έως το 2015.

Τον Ιούλιο είχε πει ότι ενδέχεται να παραγγείλει μέχρι 10 αεροσκάφη τύπου Boeing 785, ενώ κάνει σκέψεις και για τα Α350 της Airbus SAS. Πέρυσι παρήγγειλε τέσσερα 787-8 σε μία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει επίσης την αγορά 11 ακόμη αεροσκαφών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα