Τρ. Πειραιώς: Απαραίτητη μια ισχυρά δυναμική ανάπτυξη το 2ο εξάμηνο 2018

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 14:06
UPD:14:16
Konstantinos Tsakalidis / SOOC/

Κατά τους αναλυτές της τράπεζας, η πορεία της οικονομίας το 2018 θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.

Έτος λήψης αποφάσεων, αλλά και χρονιά με λιγότερες προκλήσεις, χαρακτηρίζει το 2018 η Τράπεζα Πειραιώς, σε έκθεσή της για τις τάσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ σημειώνει πως είναι απαραίτητη μια ισχυρά δυναμική ανάπτυξη το β' εξάμηνο του έτους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το νέο κύμα δημοσιονομικής λιτότητας χωρίς να επιστρέψει στην ύφεση.

Για να γίνει αυτό, όπως επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αξιοποιήσει την ανάκαμψη που σημειώθηκε στους περισσότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ενώ η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη, επωφελούμενη από την αύξηση της απασχόλησης και της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Κατά τους αναλυτές της τράπεζας, η πορεία της οικονομίας το 2018 θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια. Όπως αναφέρουν, το 2018 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα «έτος με λιγότερες προκλήσεις», καθώς δεν προβλέπεται να εφαρμοστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και οι αποπληρωμές του χρέους είναι χαμηλές, γεγονός που περιορίζει στο ελάχιστο την ανάγκη κρατικών εκδόσεων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Τράπεζα, το 2018 αποτελεί «έτος λήψης αποφάσεων», καθώς ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα - τα οποία μέχρι τώρα έχουν αναβληθεί - θα πρέπει να κλείσουν.

Βασικό κατά την Τράπεζα είναι το ζήτημα του χρέους, της ολοκλήρωσης της δ' αξιολόγησης, της προληπτικής γραμμής στήριξης/ταμειακού αποθέματος, καθώς και της διαδικασίας παρακολούθησης μετά την λήξη του προγράμματος. Επιπλέον, η Τράπεζα παρατηρεί ότι η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να επανενεργοποιηθεί το 2019 (με 2 δισ. περικοπές συντάξεων) και το 2020 (με 2 δισ. αύξηση φορολογικών εσόδων).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα