Ποιοι ματώνουν και ποιοι κερδίζουν στη Μαύρη Παρασκευή των αγορών

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 14:30
UPD:14:31
REUTERS/TORU HANAI

της Νατάσας Στασινού
[email protected]  

Το πλέον ταραχώδες των δύο τελευταίων ετών αποδεικνύεται το πρώτο τρίμηνο του 2018 για τις διεθνείς αγορές μετοχών. Την ώρα που οι μηχανές της παγκόσμιας οικονομίας δουλεύουν στο «φουλ», ο πληθωρισμός ανακάμπτει και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αφήνει πίσω του την κρίση, οι αγορές δέχονται πλήγμα από το μέτωπο του εμπορίου. Η απότομη στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό και κυρίως η επιλογή να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα, τρέπουν σε φυγή τους επενδυτές από το ρίσκο. 

Στη νέα Μαύρη Παρασκευή των αγορών, κινεζικές και ιαπωνικές μετοχές δέχθηκαν σφυροκόπημα, ενώ οι ευρωπαϊκές διολισθαίνουν σε επίπεδα, που είχαν να συναντήσουν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Τα futures στη Wall Street προμηνύουν νέα μεγάλη πτώση των αμερικανικών μετοχών, μετά τη χθεσινοβραδινή «βουτιά» του Dow Jones κατά 700 μονάδες. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI μετά και τη σημερινή του πτώση παρουσιάζει απώλειες άνω του 3,5% από τη Δευτέρα, στη χειρότερη εβδομάδα του από τη διόρθωση των αρχών Φεβρουαρίου. Οδεύει δε προς την πρώτη τριμηνιαία πτώση από τις αρχές του 2016. 

Αναλυτικότερα, στο Τόκιο ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση 4,5%, o Σύνθετος Δείκτης στη Σανγκάη υποχώρησε περίπου 3,5% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες 2,5%. Στην Ευρώπη στις 14:10 ώρα Ελλάδος ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,2%, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει σε ναδίρ 13 μηνών. 

 Ισχυρότερες είναι οι ρευστοποιήσεις σε Φραγκφούρτη και Παρίσι, με τους δείκτες DAX και CAC 40 να υποχωρούν περίπου 1,8% έκαστος. Νωρίτερα ο DAX με πτώση 2,2% είχε βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2017. 

Το γιεν πρωταγωνιστής

Στην αγορά συναλλάγματος την παράσταση κλέβει το ιαπωνικό γιεν, παραδοσιασιακό επενδυτικό καταφύγιο. Σήμερα ενισχύεται 0,4% στα 104,95 γιεν ανά δολάριο έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Eίναι η πρώτη φορά που το δολάριο υποχωρεί κάτω από τα 105 γιεν από τον Νοέμβριο του 2016. Ευνοημένο και το ελβετικό φράγκο, που ενισχύεται 0,2% έναντι του δολαρίου και παραμένει σταθερό έναντι του ευρώ. 

Στροφή στα ομόλογα- αλλά για πόσο;  

Αν και οι αμερικανικέ μετοχές έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα αμερικανικά ομόλογα. Οι τιμές τους επιδίδονται σε ράλι τις τελευταίες ημέρες και το κόστος δανεισμού της κορυφαίας οικονομίας του πλανήτη αποκλιμακώνεται αισθητά. Χθες η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου έκανε «βουτιά» 8 μονάδων βάσης και σήμερα είναι σταθερή. Παρουσιάζει δε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αναλυτές σχολίαζαν ωστόσο ότι το κλίμα μπορεί να αναστραφεί πολύ γρήγορα για τα αμερικανικά ομόλογα, εάν το Πεκίνο- κορυφαίος ξένος πιστωτής των ΗΠΑ- αποφασίσει να βγάλει από τη φαρέτρα του το όπλο του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα και μόνο η διαρροή πληροφοριών, που το ήθελαν να εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την έκθεσή του σε αμερικανικά ομόλογα, είχε πυροδοτήσει έντονες αναταράξεις και είχε στείλει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κοντά σε υψηλά τετραετίας.  

Στην Ευρώπη μεγάλος κερδισμένος είναι τα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί στο 0,52%. Συνολικά την τελευταία εβδομάδα έχει παρουσιάσει πτώση 13 μονάδων βάσης, στην καλύτερη επίδοσή του από τον περασμένο Αύγουστο. 
 

Λάμπει και πάλι ο χρυσός 

Ο χρυσός ανακτά τη λάμψη του ως καταφυγίου. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου σκαρφάλωσε σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.  Η τιμή σποτ του χρυσού στο Λονδίνο ενισχύεται αυτή την ώρα στα 1.340,6 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Φεβρουαρίου, στα 1,343,06 δολάρια. Σε τροχιά ανόδου βρίσκονται και οι τιμές των υπόλοιπων πολύτιμων μετάλλων. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα