Απώλειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ανησυχίες για μείωση των καταναλωτικών δαπανών
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2006 00:01

ΑΠΩΛΕΙΕΣ σημείωναν οι δείκτες στη Wall Street, καθώς ο ρυθμός πωλήσεων παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσε απροσδόκητη πτώση λόγω των ανησυχιών ότι επίκειται μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Eνδοσυνεδριακά οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 κατέγραφαν πτώση.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες, όπως η Toll Brothers Inc. και οι εταιρείες λιανικής, με επικεφαλής τη Wal-Mart Stores Inc. υπέστησαν τις εντονότερες απώλειες, αποτυπώνοντας την επίδραση που έχει στην πραγματική οικονομία η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Ωστόσο η δήλωση της ιρανικής κυβέρνησης ότι προτίθεται να αρχίσει «σοβαρές συνομιλίες» συνέβαλε στην πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου αν και δεν φάνηκε αρκετή ώστε να αντισταθμίσει την έκθεση για την κτηματαγορά στις ΗΠΑ.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές στις ευρωπαϊκές αγορές έπειτα από σχόλια αξιωματούχου της Fed σχετικά με τον πληθωρισμό, τα οποία προκάλεσαν αναζωπύρωση της ανησυχίας για ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,59% στις 1.352,94 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 παρουσίασε απώλειες 0,72% στις 5.860 μονάδες. O Χetra DAX έκλεισε στις 5.775,54 μονάδες με πτώση κατά 0,74% όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι, ο οποίος έκλεισε μειωμένος κατά 0,89% στις 5.082,73 μονάδες.

Τις εντονότερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας με τις μετοχές της Nokia, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο να υποχωρούν κατά 1,4% και την Ericsson AB, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ασύρματων δικτύων στον κόσμο να σημειώνει πτώση 2%.

Οι μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, κατέγραψαν απώλειες 3,8% μετά την ανακοίνωση των κερδών της εταιρείας τα οποία αποδείχθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Πτώση κατέγραψε και η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας TNT μετά την ανακοίνωση πώλησης του τμήματος logistics στο ταμείο ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Apollo Management.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei τερμάτισε μειωμένος κατά 0,11%, φθάνοντας στις 16.163,03 μονάδες, υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα