Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
«Τέλη ζωοφιλίας» θα επιβαρύνουν από το 2019 τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων συντροφιάς (σκύλοι και γάτες), όπως προβλέπει το σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που τίθεται από χθες σε δίμηνη διαβούλευση, προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των δήμων για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Αναλυτικότερα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται η σύσταση ταμείου ζωοφιλίας σε κάθε δήμο, ενώ καθίσταται υποχρεωτικό το τέλος σήμανσης των ζώων ύψους 6 ευρώ, το οποίο επί της ουσίας αφορά το «τσιπ» που καλούνται να έχουν όλα τα κατοικίδια συντροφιάς προκειμένου να δηλωθούν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΥπΑΑΤ.
Όλα τα κατοικίδια θα πρέπει επίσης να έχουν «διαβατήριο» με τα ακριβή στοιχεία τους, το οποίο θα έχει ισχύ δημοσίου εγγράφου. Θεσπίζεται η υποχρέωση των κτηνιάτρων να εφαρμόζουν καθολικά το σύστημα σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.
Για τους πρώτους έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου το ανώτατο όριο αμοιβής του πιστοποιημένου κτηνιάτρου ορίζεται:
α) για την εφαρμογή της σήμανσης και της καταγραφής σε 20 ευρώ και
β) για την έκδοση διαβατηρίου (σε περίπτωση έκδοσης νέου και όχι αντικατάστασης) σε 15 ευρώ.
Επίσης εντός εξαμήνου καλούνται οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων να προχωρήσουν στη στείρωση των ζώων τους. Επιβάλλεται ειδικό τέλος αστείρωτου ζώου συντροφιάς που ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά έτος για κάθε αστείρωτο ζώο. Το προαναφερθέν τέλος αποδίδεται από τον ιδιοκτήτη του ζώου απευθείας στον οικείο δήμο όταν το ζώο συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας του.
Ταυτόχρονα, από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση στα προϊόντα λιανικής μέσω του ειδικού τέλους ζωοφιλίας 0,05 ευρώ ανά τεμάχιο ειδών, τα οποία πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς (pet-shops), συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών ανά συσκευασία για αυτά που πωλούνται συσκευασμένα και ανά πώληση για αυτά που πωλούνται χύδην. Το τέλος αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του ΦΠΑ.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο τζίρος της αγοράς κατοικίδιων είναι σημαντικός, καθώς μόνο στα σούπερ μάρκετ τα έσοδα από ζωοτροφές προσεγγίζουν τα 42 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας Keeppet η πλειονότητα των ιδιοκτητών κατοικιδίων ξοδεύει ως 50 ευρώ τον μήνα για τα ζωάκια της, ενώ 20% ξοδεύει έως 80 ευρώ μηνιαίως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, που δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη, τα δεσποζόμενα κατοικίδια ανέρχονται σε 300.000 και τα αδέσποτα σε 20.000. Στον βαθμό που οι ιδιοκτήτες των 300 χιλ. καταγεγραμμένων δεσποζόμενων κατοικιδίων επιβαρυνθούν με 10 ευρώ ετησίως, από τέλη ζωοφιλίας στα προϊόντα λιανικής, το ποσό που θα ενισχύσει τα ταμεία των δήμων θα ανέλθει σε 3 εκατ. ευρώ.
Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης ότι σε κάθε διαμέρισμα πολυκατοικίας επιτρέπεται η διατήρηση ενός σκύλου ή γάτας ανά τριάντα 30 τ.μ., ενώ σε μονοκατοικία ανά 20 τ.μ.
Επίσης, απαγορεύονται τα ζώα «βιτρίνας», ενώ η εμπορία τους μπορεί να γίνει στα pet shops σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, καθώς και σε εκτροφεία που καλύπτουν τις προδιαγραφές ευζωίας.
Σε επίπεδο κυρώσεων, τα πρόστιμα κυμαίνονται μεταξύ 300-3.000 ευρώ για παραβάσεις που αφορούν τις διαδικασίες στείρωσης, δήλωσης και ενημέρωσης στοιχείων του διαβατηρίου κ.τ.λ., ενώ για περιπτώσεις βασανισμού, κακοποίησης και θανάτωσης ζώου οι κυρώσεις κυμαίνονται από 15.000 έως 30.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι όλα τα τέλη ζωοφιλίας στη λιανική και οι λοιπές επιβαρύνσεις αλλά και τα πρόστιμα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, το οποίο αποδίδεται στους δήμους απευθείας, με σκοπό τη χρηματοδότηση αποκλειστικά της δημιουργίας νέων και του εκσυγχρονισμού υφιστάμενων καταφυγίων, της δημιουργίας υποδομών για τα ζώα συντροφιάς, καθώς και για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής των προγραμμάτων περισυλλογής διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.