Σε κερδοφορία επέστρεψε ο όμιλος Viohalco το 2017

Στα 3,721 δισ. ευρώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, αυξημένος κατά 19%
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 11:34
UPD:12:10

Αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3,721 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 19%, έναντι 3,119 δισ. ευρώ το 2016.  Το ενοποιημένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 302,5 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 70,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 231,7 εκατ. ευρώ του 2016. 

Από την έντυπη έκδοση

Ο αυξημένος όγκος πωλήσεων, τα μέτρα περιορισμού του κόστους, οι σημαντικές επενδύσεις βελτιστοποίησης των παραγωγικών διαδικασιών και οι ανοδικές τιμές των μετάλλων συνέβαλαν καθοριστικά στη θετική πορεία της Viohalco το 2017, όπως τονίζει η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της.

Αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3,721 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 19%, έναντι 3,119 δισ. ευρώ το 2016.  Το ενοποιημένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 302,5 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 70,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 231,7 εκατ. ευρώ του 2016. 

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος διαμορφώθηκαν σε 56,8 εκατ. ευρώ, έναντι 6,8 εκατ. ευρώ το 2016. Τα ενοποιημένα κέρδη της χρήσης μετά από φόρους έφτασαν στα 83,8 εκατ. ευρώ (2016: ζημιές 7 εκατ. ευρώ), δηλαδή 27 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τα κέρδη προ φόρων, λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 73,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 6,4 εκατ. ευρώ το 2016.

Η εταιρεία επισημαίνει πως οι όγκοι πωλήσεων και η κερδοφορία αυξήθηκαν στους κλάδους αλουμινίου και χαλκού, ενώ το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και η βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών, οδήγησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικής θέσης των εταιρειών τους. Ο κλάδος χάλυβα κατέγραψε σημαντική βελτίωση των οικονομικών επιδόσεών του και σημαντική αύξηση των εξαγωγών του. Για το 2018 θα επενδυθούν στον κλάδο αλουμινίου 150 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό, τεχνολογία και υποδομές. Το επενδυτικό πρόγραμμα σκοπεύει να αυξήσει αρχικά πάνω από 20% την παραγωγική δυναμικότητα στα προϊόντα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor και ταυτόχρονα θέτει τη βάση, με επιπλέον επενδύσεις στο μέλλον, να την υπερδιπλασιάσει. Στον κλάδο χαλκού, οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ αναμένεται θετική τάση στη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα, ο κλάδος έχει ήδη επωφεληθεί από τις επενδύσεις του προηγούμενου έτους, καθώς και από τη στρατηγική μετατόπιση προς τα βιομηχανικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η υψηλή ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα έλασης αναμένεται να συνεχιστεί. Το 2018 τα εργοστάσια του κλάδου χάλυβα θα στοχεύσουν τη λειτουργική αριστεία και τη βελτίωση της διάρθρωσης κόστους, με σκοπό να επιτύχουν υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας. Θα επικεντρωθούν, επίσης, στην αύξηση της δραστηριότητας και την επίτευξη μεγαλύτερης βελτίωσης του κόστους παραγωγής, μέσω της αύξησης των ποσοστών εκμετάλλευσης της παραγωγικής δυναμικότητας κάθε εργοστασίου.

Στον τομέα ακινήτων, αναφορικά με το εμπορικό κέντρο River West - IKEA, το βάρος φέτος θα δοθεί στη μίσθωση 3.000 τ.μ. σε διεθνείς αλυσίδες λιανικής και στην επίτευξη πληρότητας 100%, ενώ θα συνεχιστούν οι προσπάθειες μεγιστοποίησης των πωλήσεων των υφιστάμενων μισθωτών. Επιπλέον, θα διερευνηθεί περαιτέρω η ανάπτυξη πρόσθετου χώρου καταστημάτων λιανικής, αναψυχής και ψυχαγωγίας σε όμορα οικόπεδα. Θα συνεχιστεί η αξιοποίηση της δυναμικής του εμπορικού πάρκου Mare West, μέσω νέων μισθώσεων σε τοπικές και διεθνείς αλυσίδες λιανικής και της κατασκευής ενός πάρκου ψυχαγωγίας, μοναδικού στη βορειοανατολική Πελοπόννησο. Η ανάπτυξη του κτηρίου γραφείων στην οδό Αποστολοπούλου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2018.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα