Creative: Στα ύψη οι μετοχές της μετά την αποζημίωση της Apple

Υψους 100 εκατ. δολαρίων
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2006 09:10

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα μιας δεκαετίας αναρριχήθηκαν οι μετοχές της Creative Technology Ltd., της οποίας οι συσκευές αναπαραγωγής μουσικής πουλήθηκαν 10 προς 1 του iPod στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση της Apple Computer Inc., ότι θα καταβάλει 100 εκατ. δολ. στην εταιρεία, θέτοντας τέλος στη διαμάχη για θέματα πατέντας.

Οι μετοχές της Creative σημείωσαν άνοδο 20%, φθάνοντας στα 11,50 δολ. Σιγκαπούρης η μία, στις 12:22 μ.μ. στη Σιγκαπούρη. Η εταιρεία είπε ότι η αποζημίωση θα συμβάλλει στα κέρδη αυτού του τριμήνου μετά από συνδυασμένες ζημίες 127,1 εκατ. δολ. το τελευταίο εξάμηνο. Η Apple συμφώνησε πουλήσει τα αξεσουάρ του iPod που κατασκευάζει η Creative με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Η Creative, που λανσάρισε πριν από δύο χρόνια και πριν από την Apple συσκευή αναπαραγωγής μουσικής με σκληρό δίσκο, θα επιδιώξει να παράσχει την τεχνολογία της για τα τραγούδια σε άλλες εταιρείες που παράγουν συσκευές αναπαραγωγής μουσικής. Σήμερα η εταιρεία είπε ότι δεν πρόκειται να κλείσει εργοστάσια και προέβλεψε ότι θα κερδίσει πάλι μερίδιο αγοράς στον κλάδο, παρά το ότι η Microsoft Corp. ετοιμάζεται να πουλήσει φέτος τη συσκευή Zune που παράγει.

«Η Apple μας διαθέτει μία αγορά πλέον των 50 εκατ. χρηστών και αυτή είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που συνηθίσαμε», ανέφερε ο πρόεδρος του σκέλους της Creative στις ΗΠΑ, Craig McHugh, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα από το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας: «Ακόμη σχεδιάζουμε να αυξήσουμε το μερίδιο μας στην αγορά των MP3. Στοχεύουμε να κατακτήσουμε τη δεύτερη θέση μετά την Apple».

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Apple είπε ότι η συμφωνία θέτει τέλος στην διαμάχη της με την Creative.

Η σημερινή άνοδος των μετοχών της Creative ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε μετά τις 4 Απριλίου. Πριν από την υποχώρησή τους, εξ αιτίας των ανησυχιών ότι η αποζημίωση δεν θα συμβάλλει στα κέρδη της, οι μετοχές της σημείωναν άνοδο 38%. Φέτος στη Σιγκαπούρη οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει 15%, έναντι πτώσης 6,4% των μετοχών της Apple.

Η Creative είχε ζημίες 12,7 εκατ. δολ. το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, μετά από ζημίες ρεκόρ ύψους 114,3 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Περίπου 85 σεντς θα προστεθούν στα κέρδη ανά μετοχή για το τρίμηνο που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας. Πριν από ένα χρόνο τα κέρδη ήταν 700.000 δολ. ή 1 σεντς ανά μετοχή.

Το iPod πραγματοποιεί τις καλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, από οποιαδήποτε άλλη συσκευή αναπαραγωγής μουσικής, σύμφωνα με την NPD Group. Η Creative που ακολουθεί σε κατάταξη την SanDisk Corp. στις ΗΠΑ, έχει λιγότερο από 10% μερίδιο, σύμφωνα με την NPD.

H Apple έχει πουλήσει περισσότερα από 58,9 εκατ. iPod από το λανσάρισμά του τον Οκτώβριο του 2001, συμπεριλαμβανομένων και 8,11 εκατ. το τρίμηνο που έληξε την 1 η Ιουλίου. Η Creative είπε ότι έχει πουλήσει 15 εκατ. συσκευές αναπαραγωγής μουσικής από το 1999.

Το τελευταίο τρίμηνο το iPod και οι πωλήσεις μουσικής για τη συσκευή που πουλήθηκαν μέσω των καταστημάτων iTunes της Apple, αποτέλεσαν το 45% των εσόδων της, υψηλότερα του 38% που αποτέλεσαν το προηγούμενο έτος.

Οι πωλήσεις φορητών συσκευών ψηφιακής μουσικής προβλέπεται να αγγίξουν τα 187,7 εκατ. το 2006, από τα 134,5 εκατ. πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία μελετών Gartner, στις 22 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα