Περισσότεροι από 400.000 Έλληνες λαμβάνουν αυτές τις μέρες επιστολή από τις τράπεζές τους με μια δελεαστική προσφορά, γράφει η εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα.
«Σε περίπτωση που δέχονται να εξοφλήσουν εντός λίγων εβδομάδων, ένα δάνειο που δεν εξυπηρετούν πλέον, μπορούν να υπολογίζουν σε έκπτωση 10%-30%. Η προσφορά ισχύει για χρέη από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν είναι εξασφαλισμένες. Κατά μέσο όρο πρόκειται για δάνεια 5.000-7.000 ευρώ, δηλώνει τραπεζικό στέλεχος. Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες επιδιώκουν να περιορίσουν τα "κόκκινα δάνεια" που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της οκταετούς ύφεσης. Περίπου το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) δεν εξυπηρετούνται εδώ και πάνω από 90 μέρες. Στην Ε.Ε. το ποσοστό των NPL βρίσκεται στο 5,4%, ενώ στη Γερμανία είναι λιγότερο από 3%», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Όπως συμπληρώνεται, «οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες συμφώνησαν με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ να μειώσουν τα "κόκκινα δάνεια" μέχρι τον φετινό Δεκέμβριο στα 81,5 δισ. και μέχρι τα τέλη του 2019 στα 64,6 δισ. Μετά από αρχικές καθυστερήσεις οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 να περιορίσουν τα NPL στα 94,9 δισ., μόλις ένα δισ. λιγότερο από τον στόχο που είχε θέσει ο SSM».
«Για την τρέχουσα χρονιά πάντως οι τραπεζίτες αισιοδοξούν. Διότι ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών, που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους ενώ θα ήταν σε θέση να το πράξουν είναι, από ότι όλα δείχνουν, πολύ μεγαλύτερος απ΄ ότι αναμένονταν. Απόδειξη οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων που ξεκίνησαν πρόσφατα. Την τελευταία στιγμή πολλοί δανειολήπτες σπεύδουν στην τράπεζα για να σώσουν τα ακίνητά τους. Ενώ αρχικά το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών, υπολογίζονταν σε 15%, οι τράπεζες κάνουν πλέον λόγο για ένα ποσοστό μεταξύ 30% και 40%», τονίζει η Handelsblatt.