Αιμορραγούν οι αγορές ενόψει σινο-αμερικανικών πυρών

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 17:36
UPD:17:41
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τη Wall Street, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέους δασμούς και σειρά άλλων μέτρων κατά του κινεζικού δράκου, με τα αντίποινα εκ μέρους του Πεκίνου να θεωρούνται βέβαια. Ώθηση στις ρευστοποιήσεις δίνουν επίσης οι περιπέτειες του Facebook, αλλά και τα σχέδια των Ευρωπαίων για ψηφιακό φόρο, που θέτουν υπό πίεση τους τεχνολογικούς κολοσσούς. 

Μία μόλις ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο δείκτης Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της αμερικανικής αγοράς παρουσιάζει πτώση 1,5%. Ανάλογη είναι η πτώση για τον Nasdaq, στον οποίο έχουν μεγαλύτερο βάρος οι τεχνολογικές μετοχές, ενώ σε ποσοστό 1,4% υποχωρεί ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αγορών. 

Εννέα από τους έντεκα βασικούς κλάδους του S&P 500 κινούνται πτωτικά, με εκείνους της τεχνολογίας, των μεταποιητικών βιομηχανιών και των τραπεζών να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Σε μία ακόμη ένδειξη της επιδείνωσης του κλίματος, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, ο οποίος ουσιαστικά μετράει τους φόβους των αγορών, παρουσιάζει σήμερα άνοδο μεγαλύτερη του 2%. 

Βαθύ κόκκινο ανά την Ευρώπη 

Ρευστοποιήσεις σαρώνουν και τις αγορές της γηραιάς ηπείρου. Απώλειες της τάξης του 2% παρουσιάζουν Φραγκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο και Μιλάνο.

Οι αγορές δεν φαίνεται να έχουν ακόμη αντιδράσει στην είδηση ότι οι ΗΠΑ υπαναχώρησαν στο θέμα των δασμών, αποφασίζοντας να εξαιρέσουν- προς το παρόν τουλάχιστον- την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και άλλες οικονομίες. Και μόνο η απειλή μίας όξυνσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη- ΗΠΑ και Κίνα- τρομάζει. 

Στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, που υποχωρεί 1,9%, ο τραπεζικός κλάδος δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις με απώλειες της τάξης του 3%. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα