ΚPMG: Aύξηση 2% στους μισθούς φέτος στην Ελλάδα

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 14:06
UPD:14:32
ICON/ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Μέση αύξηση των μισθών κατά 2% φέτος, ύστερα από άνοδο 1,4% το 2017, αναμένει για την ελληνική αγορά η KPMG, σύμφωνα με την Έρευνα Αποδοχών και Παροχών, που παρουσίασε.

Η έρευνα αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι πέρυσι αυξήθηκε αισθητά το ποσοστό των οικειοθελών αποχωρήσεων, ενώ οι περικοπές συνεχίστηκαν, επηρεάζοντας κυρίως τους εργαζομένους ηλικίας 36-45 ετών. Είχαμε όμως άνοδο και στο ποσοστό των εταιρειών, που πρόσφεραν υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης στους εργαζομένους, που αποχώρησαν.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Η Τόνια Παρίση

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας, τα οποία παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση η διευθύντρια του τμήματος Υπηρεσιών Ανθρωπίνου Δυναμικού, Τόνια Παρίση, είναι τα ακόλουθα:

 

  • 10% υψηλότερος σε σχέση με πέρσι ο μέσος ρυθμός οικειοθελών αποχωρήσεων (turnover), ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5.5% για το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας (7.3%) και στο λιανεμπόριο (6.7%).
  • 18% των εταιρειών προχώρησε σε μείωση θέσεων την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση αυτή επηρέασε κυρίως εργαζομένους 36-45 ετών.
  • 50% των εταιρειών που προχώρησαν σε μειώσεις θέσεων την προηγούμενη χρονιά πρόσφεραν υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης στους εργαζομένους που αποχώρησαν. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σταδιακά τα τελευταία 3 χρόνια.
  • 23% των εταιρειών έδωσαν αυξήσεις το 2017 σε όλους τους εργαζομένους τους και ένα 52% μόνο σε ένα μέρος των εργαζομένων. Η μέση αύξηση το 2017 κινήθηκε στο 1.4% και οι προβλέψεις για το 2018 προσδιορίζουν τη μέση αύξηση στο 2%.
  • Υψηλότερες εμφανίζονται οι μέσες ετήσιες αποδοχές που παρέχονται από τις πολυεθνικές εταιρείες σε όλα τα επίπεδα εργαζομένων σε σχέση με τις ελληνικές. Η διαφορά οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες μεταβλητές αποδοχές που φαίνεται να παρέχουν οι πολυεθνικές εταιρείες έναντι των ελληνικών.

 

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Η Αλεξάνδρα Φασιά

Στοιχεία για τα ιδιωτικά προγράμματα συνταξιοδότησης και τη φορολόγηση των στελεχών παρουσίασε από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Φασιά, Ανώτερη Επιβλέπουσα Σύμβουλος του τμήματος Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού. Τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

 

  • 62% των εταιρειών παρέχει ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μια κατηγορία εργαζομένων. Το ποσοστό αυτό είναι 15% υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
  • 22% των εταιρειών καλύπτουν μέρος ή τα σύνολο της προσωπικής φορολόγησης των στελεχών η οποία προέρχεται κυρίως από την παροχή εταιρικού αυτοκινήτου.

 

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κ. Πένη Βυθούλκα, Δικηγόρο, συνεργάτη της ανεξάρτητης Δικηγορικής Εταιρείας «Κ. Παπακωστόπουλος και Συνεργάτες (CPA Law)», μέλος του διεθνούς νομικού και φορολογικού δικτύου της KPMG, η οποία από το βήμα της εκδήλωσης μίλησε για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Η Πένη Βυθούλκα

Όπως είπε ο νέος Κανονισμός, λόγω της αυστηρότητας των διαδικασιών και των προστίμων που εισάγει, έχει αφυπνίσει τους οργανισμούς κάθε κλάδου της ελληνικής αγοράς. Ανέφερε ακόμη ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να διαμορφώσουν μια νέα κουλτούρα με γνώμονα την προστασία των δεδομένων και να καλύπτουν την υποχρέωση λογοδοσίας που εισάγει ο κανονισμός.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, ο νέος Κανονισμός θα ωθήσει στην εξεύρεση νέας ισορροπίας μεταξύ των εννόμων συμφερόντων των εργοδοτών και της εύλογης προσδοκίας ιδιωτικότητας των εργαζομένων. Τα προσωπικά δεδομένα. εξήγησε, αποτελούν έννομα αγαθά της εποχής μας τα οποία χρίζουν αποτελεσματικής προστασίας. «Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν στις 25 Μαΐου 2018 λόγω του νέου Κανονισμού. Θα πρέπει απλά να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα προσαρμογής, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές» κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα