Βενεζουέλα: Διπλάσιες πωλήσεις πετρελαίου στην Κίνα το 2007

Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2006 12:51

ΣΧΕΔΙΑ να διπλασιάσει το επόμενο έτος τις πωλήσεις πετρελαίου στην Κίνα και να τις υπερτριπλασιάσει μέσα σε πέντε χρόνια, προκειμένου να περιορίσει την εξάρτησή της από την αγορά των ΗΠΑ, κάνει η πέμπτη σε μέγεθος χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, Βενεζουέλα, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της, Ούγκο Τσάβες, στο Πεκίνο.

Οι πωλήσεις της Βενεζουέλας στην Κίνα, την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, μπορούν να διπλασιαστούν το 2007, στα 300.000 βαρέλια ημερησίως και είναι δυνατόν να αναρριχηθούν στα 500.000 βαρέλι ημερησίως μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Τσάβες, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας, κατά την διάρκεια της πενθήμερης επίσημης επίσκεψής του, στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου.

«Θα φθάσουμε τα 500.000 βαρέλια ημερησίως μέσα σε πέντε χρόνια», είπε ο Τσάβες, περισσότερα από τα 150.00 βαρέλια ημερησίως που είναι σήμερα. Η Κίνα εισήγαγε μόλις 14.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από την Βενεζουέλα το 2004.

Ο Τσάβες επιδιώκει να περιορίσει την εξάρτησή του από τις ΗΠΑ, που αγοράζουν περίπου τα 2/3 των 2 εκατ. βαρελιών που εξάγει ημερησίως η χώρα. Ο Τσάβες, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Βενεζουέλας το 1999, έχει απειλήσει επανειλημμένως τις ΗΠΑ με διακοπή των πωλήσεων πετρελαίου.

Τον περασμένο μήνα ο ΟΠΕΚ κατέταξε τη Βενεζουέλα στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν έχει καταφέρει να επιτύχει τον στόχο παραγωγής του ΟΠΕΚ από τον Σεπτέμβριο του 2002.

Καθώς ο Τσάβες ψάχνει νέες αγορές για το αργό πετρέλαιο της χώρας του, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν. Οι πωλήσεις πετρελαίου και πετρελαιοειδών στις ΗΠΑ μειώθηκαν 6,3% το πρώτο πεντάμηνο τους, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας.

Ωστόσο η Βενεζουέλα αποτελεί ακόμη μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες προμήθειας αργού πετρελαίου και καυσίμων των ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου. Σε μερικούς μήνες η χώρα θα εξάγει περισσότερο πετρέλαιο στις ΗΠΑ από αυτό που θα εξάγει η Σαουδική Αραβία.

Και άλλη φορά η Βενεζουέλα υποσχέθηκε να αυξήσει τις πωλήσεις πετρελαίου στην Κίνα, τη δεύτερη σε μέγεθος χώρα εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, χωρίς πλήρη επιτυχία. Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρεζ, είπε τον Ιανουάριο ότι οι πωλήσεις πετρελαίου στις ΗΠΑ μπορούν να ανέλθουν στα 300.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη του 2006.

Οι προσπάθειες της Βενεζουέλας να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα, δεν επέτυχαν εξ αιτίας του της υφής του αργού πετρελαίου της το οποίο είναι βαρύ σε μέταλλα και θειάφι. Τα διϋλιστήρια στην Κίνα δεν είναι εξοπλισμένα για να επεξεργαστούν αυτό το πετρέλαιο.

«Η Κίνα δεν θα μπορεί να επεξεργαστεί το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας μέσα στα επόμενα πέντε με 10 χρόνια», σύμφωνα με τον Ρότζερ Τίσοτ, αναλυτή της PFC Energy στην Ουάσινγκτον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα