Από 1ης Ιουλίου η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 13:14
UPD:13:16
Icon/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

H εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, για τις μεταφορές εμπορευμάτων προς τη νησιωτική επικράτεια βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του Προέδρου Ε.Ο.Α.Ε.Ν., Σωτήρη Σκιαδαρέση και του αντιπροέδρου Ε.Ε.ΣΥ.Μ., Δημήτρη Λεμονάκη με τον Δημήτρη Αυλωνίτη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή. Στόχος η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, από την 1η Ιουλίου σε ένα επιλεγμένο τμήμα της νησιωτικής Ελλάδας.

Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν επίσηςο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Ειδικός Σύμβουλος του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και στελέχη των υπουργείων Οικονομίας και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, έγινε εκτενής αναφορά σε τεχνικές παραμέτρους και προδιαγραφές, που θα πρέπει να εξεταστούν και να οριστικοποιηθούν από τα αρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς.

 Η προσήλωση των συμμετεχόντων φορέων στην ωρίμανση και άρτια τεχνική προετοιμασία της πρότασης για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, συνδέεται με την κρίσιμη προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων και ουσιαστικής αναθέρμανσης της τοπικής οικονομίας, η οποία και αποτελεί σημαντικό στόχο για τα νησιωτικά Επιμελητήρια, μέλη του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του Ε.Ε.ΣΥ.Μ.

Η συνάντηση απετέλεσε συνέχεια της εκκίνησης της Διαβούλευσης του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής με Επιμελητήρια, που έγινε πρόσφατα στον Πειραιά κατόπιν πρόσκλησης του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των νησιωτικών Επιμελητηρίων και των Επιμελητηριακών ενώσεων Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και Ε.Ε.ΣΥ.Μ. στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας.

 Ο Ε.Ε.ΣΥ.Μ. επιδιώκει να συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην αναγκαία τεκμηρίωση και προετοιμασία εφαρμογής του πιλοτικού μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, αξιοποιώντας την εμπειρία του στην ανάπτυξη των μεταφορικών συνδέσεων στα νησιά του Αιγαίου, τόσο για τη μεταφορά επιβατών όσο και εμπορευμάτων, και την κρίσιμη τοπική εμπειρία και τη βούληση συνεργασίας για το σκοπό αυτό, των Επιμελητηρίων του νησιωτικού χώρου. Όμως δεν κρύβει την ανησυχία του για τις πρακτικές δυσκολίες εξασφάλισης της μεταφοράς του οφέλους εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου από το ενδιάμεσο επίπεδο (επιχείρηση/μεταφορέα) στον τελικό καταναλωτή (τοπική επιχείρηση/φυσικό πρόσωπο-καταναλωτή).

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα