Υποχωρεί η τιμή του αργού

Μετά την απελευθέρωση των έξι απαχθέντων στη Νιγηρία
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2006 13:10

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε το πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά την απελευθέρωση ξένων που απήχθησαν από αντάρτες στη Νιγηρία, σε συνδυασμό με έκθεση στις ΗΠΑ που έδειξε ότι η κατανάλωση της βενζίνης μειώθηκε.

Οι έξι όμηροι αφέθησαν ελεύθεροι αργά χθες, στο Port Harcourt, το κύριο λιμάνι φόρτωσης πετρελαίου της Νιγηρίας. Οι αναταραχές στη περιοχή του δέλτα του Νίγηρα φέτος, έχουν απειλήσει τις προμήθειες πετρελαίου από τη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου της Αφρικής.

Χθες το αμερικανικό υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ είπε ότι οι προμήθειες της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 402.000 βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, αντί να μειωθούν κατά 2 εκατ. βαρέλια, όπως προέβλεπαν οικονομικοί αναλυτές. Η ζήτηση στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, περιορίζεται μετά τον εορτασμό της Labor Day στις αρχές Σεπτεμβρίου, που σηματοδοτεί για το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου υποχώρησε στα 71,50 δολ. το βαρέλι, 26 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 9:24 π.μ. στο Λονδίνο. Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου υποχώρησε 19 σεντς, στα 71,83 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Οι Νιγηριανοί απαγωγείς άφησαν ελεύθερους τους έξι αλλοδαπούς που είχαν απαγάγει στις 13 Αυγούστου, όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο τον Magnus Abe, εκπρόσωπο της κυβέρνησης της νότιας πολιτείας Ρίβερς. Οι όμηροι, όλοι άνδρες, ήταν δύο Βρετανοί, ένας Γάλλος, ένας Ισλανδός, ένας Πολωνός και ένας Αμερικανός.

Περισσότεροι από 45 εργαζόμενοι στον τομέα του πετρελαίου έχουν απαχθεί φέτος στη Νιγηρία και τουλάχιστον 15 απήχθησαν μόνο τον Αύγουστο, σε πέντε διαφορετικά συμβάντα. Οι περισσότερες απαγωγές έχουν γίνει στο Port Harcourt, την πόλη στο δέλτα του Νίγηρα, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών με πετρελαιοειδή στη Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του venture της Royal Dutch Shell Plc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα