Πράσινο φως της Κομισιόν στη συμφωνία Βayer- Μοnsanto

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 14:29
UPD:15:32
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

 Πρόκειται για ένα deal, το οποίο δημιουργεί έναν κολοσσό στον τομέα των αγροχημικών. 

Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Μonsanto από τη Bayer, καθώς η συμφωνία έλαβε το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για ένα deal, το οποίο δημιουργεί έναν κολοσσό στον τομέα των αγροχημικών.  Yπολογίζεται πως όταν ο «γάμος» ολοκληρωθεί θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη εταιρεία αγροτικών εφοδίων του, με μερίδιο άνω του 25% στην παγκόσμια αγορά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα υπό όρους τη σχεδιαζόμενη εξαγορά. «Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία και σημαντικό ορόσημο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer, Βέρνερ Μπάουμαν.

«Μαζί με τη Monsanto, θέλουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο να μπορούν να παράγουν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, με πιο βιώσιμο τρόπο, που θα ωφελήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και το περιβάλλον» πρόσθεσε. 

 Σημειώνεται ότι Η Bayer έχει λάβει εγκρίσεις για την εξαγορά, της οποίας το αντίτιμο ανέρχεται στα 66 δισ. δολάρια, από περισσότερες από τις μισές από τις 30 ρυθμιστικές αρχές , συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Βραζιλία και την Κίνα.

H συμφωνία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ενώσεις αγροτών και καταναλωτών. Ωστόσο το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν η έγκρισή της από την Κομισιόν και αυτό τώρα ξεπεράστηκε. 

Υπενθυμίζεται τον περασμένο Οκτώβριο η Bayer συμφώνησε να πουλήσει δραστηριότητες σπόρων και ζιζανιοκτόνων στην BASF έναντι 5,9 δισ. ευρώ, προκειμένου να κάμψει τις ανησυχίες των αρχών ανταγωνισμού για δεσπόζουσα θέση και να αποσπάσει το πράσινο φως.   

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα