Δασμοί: Ποια είναι τα χαρτιά της Ε.Ε. στη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 12:12
UPD:12:14
REUTERS/FABIAN BIMMER

Ανάλυση 

Γεμάτες με στοιχεία για το διμερές εμπόριο είναι οι ασποσκευές της η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, που φθάνει σήμερα στην Ουάσινγκτον προκειμένου να πείσει την αμερικανική πλευρά όχι μόνο ότι οι εισαγωγές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συνιστούν απειλή, αλλά ότι η όποια διαταραχή στις εμπορικές σχέσεις θα πληγώσει και την αμερικανική οικονομία. 

Στις συναντήσεις με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους σήμερα και αύριο η κ. Μάλμστρομ δεν θα ζητήσει απλώς την εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα θυμήσει την προειδοποίηση των αντιποίνων, καθώς και ότι 22 από τα 28 κράτη-μέλη είναι σύμμαχοι της χώρας και στο ΝΑΤΟ. Θα επισημάνει την κοινή μάχη, που έχουν να δώσουν ΗΠΑ και Ε.Ε. απέναντι στην «αναδυόμενη απειλή» της Κίνας, αλλά και θα επιχειρήσει να πείσει για την έκταση της ζημιάς, που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας εμπορικός πόλεμος, παραθέτοντας μία σειρά από στοιχεία. 

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. καλύπτουν από κοινού ως οικονομίες σχεδόν το 50% του παγκόσμιου προϊόντος. Το ετήσιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ τους υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια, ενώ οι διμερίες ξένες άμεσες επενδύσεις αγγίζουν τα 5 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Wall Street Journal, σήμερα οι εμπορικές συναλλαγές των δύο πλευρών βαρύνονται κατά μέσο όρο με δασμούς 5,2% στην Ε.Ε. και 3,5% στις ΗΠΑ. Είναι από τα χαμηλότερα εμπορικά εμπόδια, που συναντώνται παγκοσμίως, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα 164 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στις μεταξύ τους συναλλαγές αντιμετωπίζουν δασμούς της τάξης του 9%. 

Η αμερικανική πλευρά εστιάζει στους «άδικους», όπως τους χαρακτηρίζει δασμούς, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ. Πράγματι αυτοί ανέρχονται στο 10% και είναι υπεδιπλάσοι εκείνων, που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι δασμοί δεν αντανακλούν την πλήρη εικόνα του διμερούς εμπορίου, όπως θα σπεύσει να επισημάνει η κ. Μάλμστρομ στο αμερικανικό ακροατήριο.

Οι ΗΠΑ, όπως και η Ευρώπη, έχουν επιλέξει να θωρακίσουν ορισμένους κλάδους, που θεωρούν καθοριστιής σημασίας για την οικονομία τους με υψηλότατους δασμούς. Επιβάλλουν για παράδειγμα δασμούς έως και 350% σε ορισμένα προϊόντα καπνού και έως και 32% σε προϊόντα βάμβακος. Όταν λοιπόν η αμερικανική πλευρά διαμαρτύρεται και τα αγροτικά προϊόντα, δύσκολα μπορεί να πείσει ότι έχει δίκαιο. 

Οι Βρυξέλλες έχουν υπογραμμίσει ότι εάν οι ΗΠΑ δεν υποχωρήσουν και δεν εξαιρέσουν τελικά την κοινότητα από τους δασμούς, θα απαντήσουν σε πρώτη φάση άμεσα με την επιβολή δασμών σε εισαγωγές αξίας τουλάχιστον 2,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσουν «ίσους όρους παιχνιδιού». 

Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo σε πρόσφατη έκθεσή του επισημαίνει ο αντίκτυπος από τους αμερικανικούς δασμούς είναι «διαχειρίσιμος» για τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Ωστόσο προειδοποιεί πως το κόστος θα πολλαπλασιαστεί εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σύντομα σε μία συμβιβαστική συμφωνία, καθώς θα υπάρξει διάχυση και σε άλλους κλάδους, πέραν της χαλυβουργίας και της βιομηχανίας αλουμινίου. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα