Τι δεν θα πει η FED

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 09:35
UPD:09:42
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Τα βλέμματα όλων στρέφονται από σήμερα στη FED, καθώς αρχίζει η διήμερη συνεδρίαση για την πολιτική των επιτοκίων. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων, αλλά αυτό που ενδιαφέρει ακόμη περισσότερο τις αγορές είναι τα όσα θα επισημάνει στην ανακοίνωσή της για τις προοπτικές της οικονομίας και του πληθωρισμού. Και τούτο γιατί οι επισημάνσεις αυτές θα καθορίσουν πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι επόμενες επιτοκιακές αυξήσεις. 

Ωστόσο, όπως σχολιάζουν αναλυτές, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Federal Reserve υπό τον Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να αποφύγει την όποια αναφορά στον μεγαλύτερο ίσως κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία αυτή τη στιγμή. Ποιος είναι αυτός; Η επιβολή αντιποίνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες μεγάλες οικονομίες για τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου, η οποία και θα οδηγούσε σε έναν εμπορικό πόλεμο μεγάλων διαστάσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC το θέμα των δασμών Τραμπ θα συζητηθεί στη συνεδρίαση, αλλά καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για να αποτιμηθεί ο αντίκτυπός του στην οικονομία, θα αποφευχθεί η όποια αναφορά του στην επίσημη ανακοίνωση, που θα εκδοθεί το βράδυ της Τετάρτης. Εξαιρετικά μικρές είναι οι πιθανότητες να αναφερθεί στο θέμα και ο Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος θα παραχωρήσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου από τη θέση του διοικητή της FED, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. 

«Το θέμα συνιστά ναρκοπέδιο. Και από τη στιγμή, που δεν υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες ακόμη στη διάθεσή μας, μάλλον θα αποφύγει την όποια αναφορά» σχολίασε στο CNBC η Ντάιαν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Grant Thornton. 

Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται την ώρα που δημοσεύματα κάνουν λόγο για επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 60 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές τεχνολογικών και άλλων προϊόντων από την Κίνα, ως τιμωρία για την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Μάριο Ντράγκι είχε σχολιάσει το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση της EKT, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «όταν επιβάλλεις δασμούς στους συμμάχους, αναρωτιέται κανείς ποιος είναι ο εχθρός σου». 

Το τι πιστεύει η Federal Reserve για το θέμα, θα το μάθουμε πιθανότατα σε τρεις εβδομάδες, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης. Έως τότε, ωστόσο, μπορεί να έχουν υπάρξει νέα δεδομένα. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα