Τροπολογίες ΥΕΝ για θέματα ναυτικής εργασίας και πιστοποίησης ελληνικών πλοίων

Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2006 14:58

Τρεις τροπολογίες επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Σύσταση Ινστιτούτου Ναυτικής Κατάρτισης με την επωνυμία "ΤΑΛΩΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Α.Ε." και άλλες διατάξεις», κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Με την πρώτη τροπολογία παρέχεται η εξουσιοδότηση στους υπουργούς Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας να καθορίζουν, με κοινή απόφαση τους, τον μέγιστο αριθμό πλοίων στα οποία μπορεί ταυτόχρονα να παρέχει υπηρεσίες ο ίδιος τεχνικός ασφαλείας, τον ελάχιστο χρόνο υποχρεωτικής ημερήσιας απασχόλησης και παρουσίας του επί του πλοίου, κατά το χρονικό διάστημα που εκτελούνται εργασίες, ανάλογα με την κατηγορία πλοίου, το είδος εργασίας, τη θέση και την περιοχή ελλιμενισμού, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Με τη δεύτερη τροπολογία, συμπληρώνονται οι διατάξεις του άρθρου 39 του ν.δ. 187/1973 με το οποίο κυρώθηκε ο Κώδικας Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου και προβλέπονται τα εξής:

Επιβάλλεται πρόστιμο ύψους τριακοσίων έως πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ στους οριζόμενους οργανισμούς (νηογνώμονες και τεχνικές εταιρείες), στους νόμιμους εκπροσώπους, στους εντεταλμένους υπαλλήλους, στους προστηθέντες εν γένει και αντιπροσώπους τους, ανεξάρτητα αν συντρέχουν ποινικές ή άλλες κυρώσεις, για πλημμελή εκτέλεση έργου, που αφορά στην επιθεώρηση και πιστοποίηση της τεχνικής καταλληλότητας των υπό ελληνική σημαία πλοίων και των διαχειριστριών εταιρειών τους, το οποίο διενεργούν οι εν λόγω οργανισμοί σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα συμφωνία εξουσιοδότησης τους από το ΥΕΝ.

Με την τρίτη τροπολογία ρυθμίζονται θέματα επενδύσεων και πρόσληψης προσωπικού στους Οργανισμούς Λιμένων. Συγκεκριμένα, τροποποιούνται -συμπληρώνονται οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου εικοστού τετάρτου του ν. 2932/2001 και παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης συγκεκριμένων επενδύσεων, από τις Ανώνυμες Εταιρείες Οργανισμού Λιμένων του νόμου αυτού, με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης και από τρίτα πρόσωπα.

Επίσης, τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 3409/2005 και ορίζονται τα εξής:

α)Η πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των Οργανισμών Λιμένα Α.Ε. διενεργείται εφεξής σύμφωνα όμως με τις διατάξεις του ν.3429/2005, που προβλέπουν την πρόσληψη για δοκιμαστική περίοδο μέχρι επτά μηνών, την αξιολόγηση της περιόδου αυτής και τη μετέπειτα σύναψη σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, μετά από σχετικό έλεγχο του Α.Σ.Ε.Π.

β)Οι άνεργοι ναυτικοί που προσλαμβάνονται για την κάλυψη των αναγκών των Οργανισμών Λιμένα Α.Ε. σε προσωπικό πλωτών μέσων και λιμενεργάτες, εξακολουθούν να ασφαλίζονται στο Ν.Α.Τ. για χρονικό διάστημα που διαρκεί όμως μέχρι επτά μήνες, ήτοι μέχρι τη λήξη της περιόδου δοκιμαστικής υπηρεσίας (άρθρο 13 παρ. 1 ν. 3429/2005).

Σε περίπτωση δε που συνάπτεται κατά τα ανωτέρω σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, ως ασφαλιστικός φορέας στον οποίο ασφαλίζεται υποχρεωτικά το εν λόγω προσωπικό, ορίζεται αυτός στον οποίο ασφαλίζεται και το λοιπό προσωπικό των αντίστοιχων θέσεων.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα