Στόχος το συστηματικό άνοιγμα στον αραβικό κόσμο

Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2006 15:45
UPD:15:52

Ενόψει της ΔΕΘ, συμφωνήθηκε με το ΕΒΕΑ ο νέος στρατηγικός στόχος, που είναι το συστηματικό άνοιγμα των ελληνικών επιχειρήσεων στον αραβικό κόσμο, δηλαδή στις αγορές της Βορείου Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και στις χώρες του Κόλπου, ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης μετά την επίσκεψή του στο ΕΒΕΑ.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται επισκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών στις χώρες αυτές, το φθινόπωρο και το χειμώνα, μαζί με ομάδες επιχειρηματιών και θεσμικών εκπροσώπων της αγοράς. Το σημαντικότερο γεγονός, που σηματοδοτεί το άνοιγμα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η διοργάνωση στην Αθήνα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τη ΔΕΘ, ενός μεγάλου επιχειρηματικού συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν 22 εκπρόσωποι αραβικών κρατών. Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και διοργανώνεται από το Ελληνο-αραβικό Επιμελητήριο.

Η οικονομική διπλωματία φέρνει αποτελέσματα, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. «Σε διμερές πολιτικό επίπεδο επισκεφθήκαμε 44 χώρες, οργανώσαμε 11 Μικτές Διυπουργικές Επιτροπές, για να βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μας με διάφορες αγορές καθώς και 14 επιχειρηματικές αποστολές. Οι εξαγωγές μας το 2004 αυξήθηκαν κατά 9,1%, το 2005 κατά 14,4% ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2006 κατά 21,4%. Στη Γεωργία αμέσως μετά την παρέμβαση που κάναμε το πρώτο τετράμηνο του 2006, έχουμε αύξηση των εξαγωγών κατά 21,3%. Σε σημαντικές αγορές όπως είναι η Τουρκία το πρώτο τετράμηνο του 2006 έχουμε αύξηση εξαγωγών 50,88%, στη Ρωσία με την οποία η σχέση εντατικοποιείται και περιμένουμε και επισκέψεις τόσο του Προέδρου όσο και του Ρώσου Πρωθυπουργού στην πατρίδα μας, μετά την επιχειρηματική αποστολή και τις Μικτές Διυπουργικές που διοργανώσαμε εκεί το πρώτο τετράμηνο του 2006 παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών μας 17,98%. Στην Ιαπωνία όπου πήγαμε με αντιπροσωπεία της αγοράς με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό αμέσως μετά το πρώτο τετράμηνο του 2006 παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών 103,8%. Στην Κίνα, που είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος με την οποία η συνεργασία έχει ξεκινήσει όχι μόνο στον τομέα των εξαγωγών αλλά και στον τομέα της ναυτιλίας, των μεταφορών κλπ., το πρώτο τετράμηνο του 2006 οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 32,42%. Στην περιοχή μας τα Βαλκάνια και ενώ τα προηγούμενα 7-8 χρόνια η μέση ετήσια αύξηση των εξαγωγών ήταν 1,12%, τα τελευταία 2 χρόνια η μέση ετήσια αύξηση των εξαγωγών μας ξεπέρασε το 10%. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ρουμανίας όπου το πρώτο τετράμηνο του 2006 έχουμε αύξηση εξαγωγών στο ύψος του 43,36%.

Μπορώ να σας αναφέρω επίσης χαρακτηριστικά παραδείγματα από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας: την Ουκρανία όπου το πρώτο τετράμηνο του 2006 οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 40,43% μετά τις επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώσαμε εκεί και την Αίγυπτο όπου το πρώτο τετράμηνο του 2006 η αύξηση των εξαγωγών μας μετά τις επιχειρηματικές που επίσης οργανώσαμε το προηγούμενο διάστημα εκεί ξεπερνάει το 39,7%».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα