EKT: O λόγος στα γεράκια

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 11:33
UPD:11:41
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη εξέφρασαν σήμερα τρεις αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στον απόηχο των άκρως απογοητευτικών στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή το Φεβρουάριο, αλλά και των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι, που ερμηνεύθηκαν από τις αγορές ως σήμα ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί με πολύ αργά βήματα. 

Ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, μόλις στο 1,1% το Φεβρουάριο, και  μακριά από το στόχο του 2% επί πέντε συναπτά έτη. Μάριο Ντράγκι και Μπενουά Κερέ τόνισαν την περασμένη εβδομάδα ότι όσο δεν υπάρχουν ενδείξεις για σταθερή ανάκαμψή του κοντά στο στόχο, η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι αναγκαία. Έστειλαν έτσι σε χαμηλά πολλών εβδομάδων τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. 

Σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης κινούνται ελαφρώς ανοδικά, καθώς το λόγο πήραν τα «γεράκια» της ΕΚΤ, με προεξάχοντα τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος θεωρείται και φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Μάριο Ντράγκι. 

«Προσωπικά εκτιμώ ότι οι θετικές οικονομικές εξελίξεις και οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό θα προβλέψουν γρήγορο τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βάιντμαν στην εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung. 

Aκόμη ένα γεράκι, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, σημείωσε πως ο πληθωρισμός είναι σταθερός και αυτό δείχνει ένα υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ότι θα αυξηθεί και σταδιακά θα ανέλθει σε αυτό που ορίζεται ως σταθερότητα τιμών». 

Ωστόσο συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε και ο Γάλλος, Φρανσουά Βιλερουά ντ Γκαλό. «Κάνουμε πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού, αν και λίγο πιο αργά από ότι αναμέναμε» λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο του G20 στο Μπουένος Άιρες, ενώ διαβεβαίωσε ότι η πολιτική παραμένει «στο δρόμο της ομαλοποίησης».

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα