Σε αρνητικό έδαφος η Αμερική

Καταιγίδα στον Κόλπο του Μεξικού εκτίναξε τις πετρελαϊκές τιμές
Σάββατο, 26 Αυγούστου 2006 00:01

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ έδαφος κινήθηκαν οι αμερικανικές αγορές, καθώς μια καταιγίδα που απείλησε τον Κόλπο του Μεξικού εκτίναξε τις πετρελαϊκές τιμές και άσκησε πίεση στις βιομηχανικές μετοχικές αξίες, όπως της Boeing Co. και της United Technologies Corp.

Τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο εν μέσω ανησυχίας για ενδεχόμενες καταστροφές που θα μπορούσε να προκαλέσει η καταιγίδα. Οι μετοχές του τομέα ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της πτώσης, με την Exxon Mobil, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία παγκοσμίως, να υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ενδοσυνεδριακά οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 κατέγραφαν πτώση. Η Microsoft Corp. κατέγραψε άνοδο 0,5% όπως και η μετοχή της Ansoft Corp. που σημείωσε κέρδη 16,2% μετά την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Με ελαφρά άνοδο έκλεισαν οι χρηματαγορές στην Ευρώπη, με το ενδιαφέρον της αγοράς να εστιάζεται στην ενδεχόμενη συγχώνευση μεταξύ των τραπεζών Sanpaolo IMI και Banca Intesa. Το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές παρέμεινε και σήμερα έντονο και προκάλεσε έντονη κινητικότητα στο χρηματοοικονομικό τομέα. Μάλιστα οι επενδυτές πιστεύουν ότι η σχεδιαζόμενη συγχώνευση μεταξύ των ιταλικών «κολοσσών» θα δώσει το έναυσμα για συμφωνίες στον τραπεζικό τομέα τόσο στην Ιταλία όσο και αλλού στην Ευρώπη.

Η αύξηση των τιμών πετρελαίου περιόρισε τα κέρδη της αγοράς, καθώς εκφράζονται φόβοι για τα προβλήματα στην παροχή του «μαύρου χρυσού» που μπορεί να προκαλέσει η τροπική καταιγίδα στην Καραϊβική.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,09%. Ο βρετανικός FTSE 100 παρουσίασε κέρδη 0,16%, στις 5.878,60 μονάδες. O Χetra DAX έκλεισε στις 5.811,47 μονάδες με οριακή πτώση 0,04 %, όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,03%, στις 5.111,13 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε η βρετανική Vodafone Group Plc μετά τη συμφωνία για πώληση της Proximus στη βελγική Belgacom SA έναντι ποσού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα