Ifo: Πόσο θα στοιχίσουν οι δασμοί Τραμπ στις ευρωπαϊκές οικονομίες

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 10:11
UPD:10:17
REUTERS/ALY SONG

 Labourers work at a steel market in Shanghai January 9, 2013. China's iron ore imports surpassed 70 million tonnes for the first time in December, driving full-year imports to a record level, customs figures showed on Thursday, boosted by restocking in the world's top buyer. Shipments surged to 70.94 million tonnes in December, up 7.8 percent from the previous month, as steel mills with low inventory stepped up purchases on a brighter outlook for the economy. Picture taken January 9, 2013. REUTER/Aly Song (CHINA - Tags: BUSINESS CONSTRUCTION INDUSTRIAL)

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις, που θα έχει η αναζωπύρωση του προστατευτισμού στην παγκόσμια οικονομία, κρούει το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Ifo. Όπως εξηγεί αν και από μόνοι τους οι δασμοί Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο δεν μπορούν να καταφέρουν ισχυρό πλήγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάχυσής τους σε άλλους κλάδους, αλλά και η απειλή των αντιποίνων.

«Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την πρόοδο, που έχει επιτευχθεί στην απελεύθερωση του εμπορίου τα τελευταία χρόνια» αναφέρει ο Γκάμπριελ Φέλμπμαϊρ, διευθυντής του Ifo. Οι κινήσεις του Τραμπ φαίνονται υπολογισμένες, σημειώνει ο Φέλμπμαϊρ, υπενθυμίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να εξαιρέσει τον Καναδά, του οποίου οι εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα ανέρχονται σε 14,8 δισ. δολάρια ετησίως και το Μεξικό.

Έτσι η χώρα, που δέχεται πλέον το ισχυρότερο πλήγμα είναι η Γερμανία, της οποίας οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αγγίζουν τα 3,1 δισ. δολάρια ετησίως. Εάν η Ε.Ε. δεν εξαιρεθεί, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα κληθεί να πληρώσει δασμούς σε εξαγωγές 1,7 δισ. δολαρίων ετησίως. Η συνολική ζημιά θα μπορούσε να είναι πολλαπλάσια του ποσού αυτού, καθώς μπαίνουν εμμέσως στο στόχαστρο οι αυτοκινητοβιομηχανίες της.  

Ακολουθούν οι Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Βρετανία με εξαγωγές κάτω του 1 δισ. δολαρίου έκαστη. Το σύνολο των εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου της Ένωσης στην αμερικανική αγορά υπολογίζεται σε 6,5 δισ. δολάρια, ενώ της Κίνας είναι μόλις 3 δισ. δολάρια ετησίως. 

Τα καλά νέα για τη Γερμανία και την Ευρώπη είναι πως οι εξαγωγές προς ΗΠΑ αντιστοιχούν μόλις στο 4,3% του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από την αμερικανική αγορά. Στην περίπτωση της Γερμανίας θα επηρεαστεί το 1,5% των συνολικών εξαγωγών της. Τα κακά νέα έχουν να κάνουν με τη διάχυση των κινδύνων σε άλλους κλάδους και με την απειλή ενός ευρύτατου εμπορικού πολέμου, ο οποίος θα ανάγκαζε τόσο τις ευρωπαϊκές όσο και την αμερικανική οικονομία να κατεβάσουν ταχύτητα. Το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και η έγερση εμπορικών και άλλων τειχών θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να στοιχίσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πολύ περισσότερα από ό,τι οι δασμοί αυτοί καθεαυτοί. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα