Του Κώστα Ιωαννίδη
Στην διεθνή επενδυτική βιομηχανία περιμένουν τις αλλαγές που θα σηματοδοτήσει η νέα ηγεσία της Fed, που με κάποιο τρόπο θα καθορίσει το που θα φθάσουν τα επιτόκια στο τέλος της χρονιάς. Αλλά στην ουσία, το όλο ζήτημα περιορίζεται στο αν θα αυξηθούν τρεις ή τέσσερις φορές, μέσα στο 2018, με μεγάλη πιθανότητα αυτή τη φορά να γίνει η πρώτη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Ενώ για τις τράπεζες του ΧΑ δεν υπάρχει κατεύθυνση επίσημη, αλλά έχει αποδειχθεί πως άρχισαν πάλι να λειτουργούν ως πρόδρομος δείκτης για εμφάνιση διάθεσης για ρευστοποίηση θέσεων γενικότερα.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η περίοδος είναι άχαρη, μετά από την τέταρτη στη σειρά καθοδική σύνοδο που έφερε μικρές απώλειες για το μέσο όρο του ΧΑ, με το 60% του τζίρου στις δημοπρασίες μετά το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Οι εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται μοιρασμένοι στα γνωστά στρατόπεδα των αισιόδοξων και των απαισιόδοξων.
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ τόνιζε: «Ενώ υπάρχουν όλες οι προοπτικές για να πάει καλά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι ίδιοι οι Έλληνες προπαγανδίζουμε τους κινδύνους που κάνουν την επένδυση στην Ελλάδα επισφαλή. Από τεχνική άποψη, οι μακροπρόθεσμοι δείκτες δείχνουν άνοδο».
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ αναφέρθηκε στην προσπάθεια των θεσμικών την περασμένη βδομάδα: «Τον 'υποβιβασμό' κάτω από τις 800 μονάδες προσπαθεί να αποφύγει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δηλώνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας έντονη αδυναμία ανοδικής επικράτησης, επί της διαγραμματικής αντίστασης των 830 μονάδων».
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec είδε τις συναλλαγές διαφορετικά: «Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς η μείωση και διατήρηση των συναλλακτικών όγκων σε χαμηλά σχετικά επίπεδα, βασίζεται περισσότερο σε μια λογική αναμονής. Αν και κατά την περασμένη εβδομάδα τιμολογήθηκαν απαντήσεις αναφορικά με την επίδραση του "Λογιστικού Προτύπου 9" στις Τράπεζες, τα ανοικτά ζητήματα φαίνεται να απασχολούν τους επενδυτές επισκιάζοντας τα πολύ καλά, έως τώρα, αποτελέσματα των 22 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει τα οικονομικά πεπραγμένα της χρήσης του 2017».
Οι αποχρώσεις στις τοποθετήσεις των αξιόλογων αυτών παραγόντων αποτυπώνουν μια γενικότερη επιφύλαξη, που ανάγκασε τους επαγγελματίες σε επιλογές τακτικών αμύνης, με κάθε τρόπο, σε ασύμμετρες πιέσεις. Το ΧΑ λίγους μήνες πριν την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, έγινε αγορά που για να ανθίσουν οι τζίροι της χρειάζεται τις, ανά περίοδο, αναβαθμίσεις – αναδιαρθρώσεις των μετοχικών δεικτών που καθορίζονται από μεγάλες ξένες εταιρίες παραγωγής διεθνών δεικτών. Όσο και αν ορισμένοι θα προβάλλουν τη διεθνή συγκυρία, ως βασική αιτία της επιστροφής στη μιζέρια, συναλλακτικά και σε επίπεδο αξίας των επιμέρους μετοχών, η στήλη θα επιμένει πως υπάρχουν πολύ πιο «τοπικής ονομασίας προέλευσης» αίτια για αυτή την εικόνα. Παράλληλα ξεκαθαρίζουμε πως τα συμπεράσματα από την δυναμική της προηγούμενης βδομάδας, δεν μπορούν να θεωρηθούν χρήσιμα στην καθοδήγηση για την μελλοντική τάση. Είχαμε εκπνοή των σειρών κάθε κύκλου στα παράγωγα διεθνώς και αλλαγή στους δείκτες FTSE για την Ευρώπη, ήτοι και για κάποιες μετοχές του ΧΑ.
Η δε αναβάθμιση των ολίγων μετοχών που περιλαμβάνονται στους δείκτες της FTSE, έφερε την Παρασκευή την υπέρβαση των 100 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό απλά ανέβασε από τα πενήντα εκατομμύρια και κάτι το μέσο τζίρο της βδομάδας, στα εξήντα και κάτι. Με μια σύνοδο, που παρόμοιο τζίρο είχαμε να δούμε από τον Φεβρουάριο, τελείωσε η εβδομάδα, αλλά το φινάλε της ήταν εξαιρετικά ανησυχητικό.
Όταν στην τελευταία ώρα οι τιμές πέρασαν οριακά πάνω από τα κλεισίματα της Πέμπτης, εξαπολύθηκαν άγριες πιέσεις, με άγνωστο περιθώριο εκτόνωσης, γιατί την Παρασκευή εκτιμούμε πως δεν εκτονώθηκαν. Οι αρμόδιοι θεωρούν πως είναι ικανοποιητική η κίνηση μεταξύ 800 και 850 μονάδων για τον ΓΔ και αναμένουμε τις αντιδράσεις των επαγγελματιών στο ταμπλό.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Η επέτειος του διασημότερου bailout αφορμή συνειδητοποίησης σημαντικών αλλαγών
Την εβδομάδα που πέρασε, οι επενδυτές αποτύπωσαν μετριοπαθώς την ανησυχία τους για ένα πιθανό εκτροχιασμό της παγκόσμιας ανάπτυξης. Προκλήθηκαν από την νομοθετική δράση της διακυβέρνησης Τραμπ, αλλά και τον θόρυβο που συνεχίζει να παράγει η πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ. Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου συνέχισαν να προκαλούν επιφυλάξεις, ενώ την άποψη πως στο παγκόσμιο στερέωμα γιγαντώνεται ο προστατευτισμός, ενίσχυσε η απαγόρευση στην ολοκλήρωση του deal της εξαγοράς της Qualcomm από την Broadcom. Στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς τοποθετήθηκαν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων που έδειξαν ευρωστία των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και δεδομένα που οδηγούν μεγάλες επενδυτικές Τράπεζες σε εκτιμήσεις πως η ανάπτυξη στην Κίνα (6,7%) θα ξεπεράσει τις «επίσημες» προσδοκίες (6,5%) για μεταβολή του ΑΕΠ φέτος.
Πριν δέκα χρόνια
Στις 14 Μαρτίου του 2008, ανακοινώθηκε ότι διασώθηκε ένα από τα δυνατά ονόματα της Wall Street. Η Bear Stearns εταιρεία με μακρά και σεβαστή ιστορία, γονάτισε κάτω από το βάρος των τελευταίων επιλογών της. Η JP Morgan θα αναλάμβανε την άμεση χρηματοδότηση, αλλά δανείζεται από ειδικό μηχανισμό για λογαριασμό της Bear.
Η επιχείρηση δεν θα ξανανοίξει ποτέ ως ανεξάρτητο όνομα. Την Δευτέρα, 17 Μαρτίου, αναφέρθηκε ότι η JP Morgan, απλά, θα αγοράσει την εταιρεία, για 2 δολάρια ανά μετοχή. Στις 12 Ιανουαρίου του 2007, πριν ένα χρόνο και κάτι, η τιμή των μετοχών της Bear Stearns ήταν σε επίπεδα ρεκόρ στα 171,51 δολάρια!
Στα δέκα χρόνια από τότε, πολλοί του στρατοπέδου των «αρκούδων» αναζητήσαν την επόμενη Bear Stearns. Ποτέ δεν θα υπάρξει άλλη. Αρκετοί μάλιστα τονίζουν ότι η διάσωσή της αποδείχθηκε προσωρινό μόνο μέτρο που δεν εμπόδισε την οικονομική κρίση έξι μήνες αργότερα. Για αυτούς, η διάσωση ήταν στην πραγματικότητα κύρια αιτία του καταστροφικού πανικού που έπληξε τις αγορές το φθινόπωρο του 2008. Για πολλούς στη Wall Street και αλλού το 2008, η διάσωση της Bear γέννησε μια αντίληψη πως η κυβέρνηση θα αναλάμβανε να σώσει όλα τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Διαφορετικά, η διάσωση της Bear δεν είχε λογικό νόημα.
Ήταν η μικρότερη από τις πέντε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street, μια ομάδα που περιλάμβανε επίσης τις Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch και Lehman Brothers. Η Lehman, η επόμενη «μικρή», ήταν 50% μεγαλύτερη από την Bear. Το άμεσο αποτέλεσμα της διάσωσης, ήταν ο ηθικός κίνδυνος - moral hazard- μια αλλαγή στην ψυχολογία και τις ενέργειες των διαχειριστών στην αγορά, με βάση μια υπόθεση για τις κυβερνητικές πολιτικές. Αυτό είχε διάφορα αποτελέσματα που τελικά οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση.
Απαισιόδοξοι vs αισιόδοξων
Η αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών, μετά την άρνηση της διάσωσης των υπολοίπων Τραπεζών που επλήγησαν από το sub prime market, είναι γνωστή ως πολιτικές «νομισματικής χαλάρωσης». Υπάρχουν οικονομολόγοι που θεωρούν τα QE ως αιτία που έδωσε πόντους στην άποψη ότι η ευημερία της Αμερικής είναι χτισμένη σε ασταθή θεμέλια. Οι αισιόδοξοι την βλέπουν χτισμένη πάνω σε σταθερά θεμέλια με ρεκόρ υψηλού πραγματικού ΑΕΠ, πραγματικών εισοδημάτων και εταιρικών κερδών.
Οι αμερικανικοί καταναλωτές δεν ήταν ποτέ πλουσιότεροι από ό, τι σήμερα άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο. Ωστόσο, σχεδόν όλοι με μακροχρόνιο πρόγραμμα συνταξιοδότησης, έχουν εντυπωσιακά κεφαλαιακά κέρδη στο χαρτοφυλάκιο μετοχών τους. Αυτή δείχνει η πραγματική μέτρηση των επιδόσεων όχι μόνο από την αρχή της τρέχουσας αγοράς με κυριαρχία των ταύρων, αλλά και από την κορυφή του προηγούμενου bull market. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτά δικαιολογούν την μικτή εικόνα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά
Στη τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2752,01 μονάδες, είχε επίδοση -1,24% ενώ στο 2018 εμφάνισε κέρδη +2,93%. Ο Dow, με μεταβολή -1,54%, έκλεισε στις 24.946,51 μονάδες, στο 2018 απέδωσε +0,92%. Ο S&P400 έχασε -0,69% με επίδοση φέτος +1,85%, ομοίως ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -0,69%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +3,9%. Ο δε Nasdaq, με απώλειες -1,04%, διαμόρφωσε κέρδη +8,38% το 2018.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -0,84% στη βδομάδα και έχει απώλειες στο 2018 -6,81%. Ο DAX ανέβηκε +0,35%, με ετήσια απόδοση -4,09%, ο CAC είχε μεταβολή +0,16%, με απόδοση την τρέχουσα χρονιά -0,56%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +0,77% και στο έτος αποδίδει -2,82%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +0,49%, στο 2018 αποδίδει +4,60%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούτηξε -1,72%, με +11,10% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού χάνοντας -2,22%, έχει επίδοση για το 2018 -3,80%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,96%, στο 2018 εμφάνισε απώλειες -4,78%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,40% και επίδοση για φέτος +1,07%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -0,39%, στο 2018 αποδίδει -2,59%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +1,63% και στο 2018 έχει επίδοση +5,29%. Πτώση -1,13% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -1,13%. Ο χρυσός μετακινήθηκε, κατά -0,76%, στα 1313,90 δολάρια η ουγκιά με απόδοσή το 2018 +0,67%. Καλύτερα κινήθηκε το πετρέλαιο Crude κατά +0,21%. Στο 2018 γράφει κέρδη +3,58%.
No deal δια προεδρικής εντολής
Η Broadcom και η Qualcomm είναι σημαντικοί παίκτες στον χώρο της mobile technology, της τεχνολογίας για συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Οι δύο εταιρείες παράγουν μεγάλο μέρος των τσιπ πυριτίου που κυριαρχούν στους φορητούς υπολογιστές, τα τηλέφωνα και τα tablets. Παρά την έδρα της Broadcom στη Σιγκαπούρη, είναι σε μεγάλο βαθμό μια αμερικανική εταιρεία και ξεκίνησε ως τμήμα της Hewlett-Packard στη δεκαετία του 1960. Η εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει την έδρα της στις Η.Π.Α. τον επόμενο μήνα, πιθανότατα αυτό είναι αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης των εταιρικών φόρων. Στην πραγματικότητα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Broadcom ανακοίνωσε τη μετακίνηση ευρισκόμενος στο Λευκό Οίκο το φθινόπωρο, δίπλα στον Πρόεδρο Trump, και το έπραξε.
Το γεγονός είναι το τελευταίο σε μια μακρά σειρά εμπορικών περιορισμών που έχουν ληφθεί στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Η διοίκηση της Trump μπήκε αθόρυβα στις διεθνείς επιχειρηματικές συμφωνίες μέσω μιας επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS), υπό την προεδρία του Steven Mnuchin. Στην περίπτωση της Broadcom, ο Πρόεδρος επέλεξε την διαδρομή με τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας μέσω μιας εκτελεστικής εντολής. Ίσως γιατί θα είναι στο Σαν Ντιέγκο αυτή τη εβδομάδα και επέλεξε αυτή την οδό γιατί επιθυμεί να δηλώσει μια ακόμα "νίκη" του δόγματος «Πρώτα η Αμερική» στα γραφεία της Qualcomm. Πάντως ακόμη και η Wall Street Journal επικροτεί την εκτελεστική εντολή του Trump για τους λόγους αυτούς, παρά τη στάση της έναντι των δασμών χάλυβα και αλουμινίου.
Μπορεί πολλοί να διαφωνούν με την πολιτική των δασμών, αλλά αξίζει αναγνώρισης πως οι πολιτικές από τον Πρόεδρο Trump για την αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, ήταν κατά τον Dr Yardeni ο ελέφαντας που αγνοούσαν επιδεικτικά οι περισσότεροι πολιτικοί. Με το σχέδιο του να χτυπήσει δασμούς 25% στα τιμολόγια για τον εισαγόμενο χάλυβα και 10% για τις εισαγωγές αλουμινίου έφερε το ζήτημα του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ μπροστά και στο κέντρο. Ωστόσο οι δασμοί είναι ένα αμβλύ όργανο για την επίλυση εμπορικών ανισορροπιών. Σαν τροφή για σκέψεις θα άξιζε να εξεταστεί η χρήση τεχνολογίας των blockchain αντί των δασμών όπως την προτείνει ο Dr Yardeni ένα γνωστό πρόσωπο της Wall Street επί πολλές δεκαετίες.
Η τεχνολογία είναι δύναμη
Χρησιμοποιώντας το blockchain, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν καλύτερα στοιχεία σχετικά με το ποιος ξεπουλάει όσο -όσο ( is dumping) τον χάλυβα, σε ποια τιμή και με ποιο σημείο προέκυψε. Το blockchain θα άξιζε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός συστήματος που θα μπορούσε να προλάβει προληπτικά πολιτικές καθορισμού τιμών μέσω ντάμπινγκ. Μπορεί η τεχνολογία του 21ου αιώνα να χρησιμοποιηθεί για να λύσει ένα πρόβλημα τόσο παλιό όσο υπάρχει το εμπόριο;
Πληθαίνουν οι οπαδοί του blockchain, της τεχνολογίας πίσω από το bitcoin και άλλα κρυπτο-νομίσματα. Πρόκειται για μια κατανεμημένη βάση δεδομένων, όπου τα δεδομένα όλων των ειδών στεγάζονται σε πολλαπλές τοποθεσίες, έτσι ώστε, θεωρητικά, δεν μπορούν να χακαριστούν ταυτόχρονα (να αλλοιωθούν από εισβολείς μέσω επιθέσεων με χρήση κακόβουλου λογισμικού). Για να αλλάξετε τα δεδομένα, πρέπει να αλλάξουν σε όλες τις τοποθεσίες και όλοι οι κάτοχοι των δεδομένων πρέπει να συμφωνήσουν με την αλλαγή.
Η εφαρμογή του blockchain ανεβάζει διαρκώς τη δυναμική της. Σε πρόσφατο άρθρο της WSJ σημείωναν: «Ήδη, 1,1 εκατομμύρια αντικείμενα που πουλήθηκαν ή πωλούνται στη Walmart βρίσκονται σε ένα blockchain - συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου και του γάλακτος από αμύγδαλα - βοηθώντας την εταιρεία να εντοπίσει το ταξίδι από τον κατασκευαστή στο ράφι. Ο παγκόσμιος ναυτιλιακός κολοσσός Maersk χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία για την παρακολούθηση των εμπορευματοκιβωτίων… Η Everledger, μια εταιρεία που ξεκίνησε το 2014 με σκοπό τη δημιουργία ενός blockchain για ένα μητρώο αποκλειστικής σήμανσης κάθε πιστοποιημένου διαμαντιού στον κόσμο, έχει ήδη «υποδεχθεί» 2,2 εκατομμύρια διαμάντια. Προσθέτει περίπου 100.000 διαμάντια το μήνα, λέει ο Leanne Kemp, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της».
«Η χρήση των «έξυπνων συμβολαίων» που δημιουργούνται με την τεχνολογία blockchain επιτρέπει την αδιαμφισβήτητη βεβαιότητα της προέλευσης κάθε προϊόντος που παράγεται ή εμπορεύεται σε όλο τον κόσμο. Για ένα πράγμα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε. Δεν μπορείς να πολεμήσεις έναν ψηφιακό οικονομικό πόλεμο με αναλογική ιδεολογία. Αφού οι δημιουργοί και οι πολλαπλασιαστές του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς σε όλο τον κόσμο ήταν Αμερικανοί, το να οδηγήσουν τώρα στην νέα κατάσταση γίνεται η δουλειά των Η.Π.Α. Δήλωσε την Τρίτη στο CNBC ο Jack Bouroudjian, οικονομολόγος και συνιδρυτής της UCX. Η στήλη θεωρεί πως οι πληροφορίες, χρησιμοποιούμενες από την τεχνολογία, είναι δύναμη.
ΧΑ
Εβδομάδα εφαρμογής τακτικών «άμυνας» με κάθε μέσο
Η εβδομάδα που στο τέλος της είχαμε την εκπνοή των σειρών Μαρτίου (triple witching) διαδέχθηκε εκείνη που εμφανίστηκε νέα κατώτερη τιμή του μέσου όρου για το τρέχον έτος. Υπενθυμίζουμε πως στις 5/3 και στις 7//3 οι πιέσεις είχαν ορίσει ελάχιστο ημέρας στις 794,15 και 794,85 αντίστοιχα. Ενώ ως τότε, κατώτερο έτους ήταν οι 802,37 από την πρώτη σύνοδο της χρονιάς, αλλά στη διάρκειά της δεν είχε περάσει κάτω από τις 811,54 που ήταν το χαμηλό από τον Φεβρουάριο. Για αυτό στις αναλύσεις των εγχώριων παραγόντων το επίπεδο των 811 μονάδων ήταν η αποδεδειγμένη σκληρή στήριξη ως τη δεύτερη βδομάδα του Μαρτίου.
Το θετικό ήταν, πως μετά τη σύνοδο της Τετάρτης 7 Μαρτίου, ακολούθησαν δυο ανοδικές συνεδριάσεις, που έστειλαν τον ΓΔ στις 821,57 μονάδες και την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στα 56,202 δις ευρώ. Την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαρτίου είχαμε έναρξη που αποτέλεσε συνέχεια των προηγούμενων δυο ανοδικών συνόδων. Στην εξέλιξή της ορίστηκε το μέγιστο εβδομάδας των βασικών δεικτών. Ακολούθησαν τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, με επικέντρωση των προσπαθειών των θεσμικών στο να διατηρηθεί μια απόσταση «ασφαλείας» από τα φρέσκα χαμηλά έτους.
Τη Δευτέρα, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική δυναμική. Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, ενώ οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,76%. Η στατιστική εικόνα των blue chip ήταν εξαιρετική, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (21) blue chip έναντι των καθοδικών (2) με δύο στα αμετάβλητα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,24% και έφθασε στις 831,74 από 821,57 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2133,90 με μεταβολή +0,95%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,957 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,178 εκατ.
Ακολούθησαν τέσσερις σύνοδοι με πτωτικό αποτέλεσμα, αλλά την Τρίτη, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,131 εκατ. και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 22,125 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ υποχώρησε -0,29% και έφθασε στις 829,33 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2124,60 με μεταβολή -0,44%. Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,74% από +0,83% τη Δευτέρα, την ΕΤΕ στο -2,29% από +1,26%, ΕΥΡΩΒ +0,87% από +3,59% και την ΠΕΙΡ στο -2,21% από +1,69%.
Την Τετάρτη πάλι οι Τράπεζες οδήγησαν την πτώση του ΓΔ κατά -0,66%, που έφθασε στις 823,82 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2109,73, με μεταβολή -0,70%. Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (19 από 8) και ένα στα αμετάβλητα. Ο τζίρος υποχώρησε στα 41,261 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,998 εκατ. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ελαφρώς καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,34%.
Την Πέμπτη, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε άνοδο, με μια συνεδρίαση μικρού εύρους διακύμανσης, μέτρησαν ξανά αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες. Οι αγοραίοι, για δεύτερη μέρα στη σειρά, έδειξαν ασυγκίνητοι από την επιτυχή έκδοση εντόκων γραμματίων, την Τετάρτη, ετήσιας διάρκειας με επιτόκιο στο 1,25%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,74% και έφθασε στις 817,69 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2097,97, με μεταβολή -0,56%. Οι μετοχές του FTSEM, με μεταβολή -0,89%, αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,755 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,167 εκατ.
Ο τζίρος την Παρασκευή σκαρφάλωσε, με τη βοήθεια της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE για την Ευρώπη, στα 107,669 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα, είχαν αξία 6,403 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,46% και έφθασε στις 813,91 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2088,10 με μεταβολή -0,47%. Το χαμηλό ημέρας στις 811 μονάδες αποτέλεσε δικαίωση όσων προσπάθησαν να πετύχουν οι ισχυροί θεσμικοί σαν άμυνα έναντι εκείνων που κερδίζουν στοιχηματίζοντας στην πτώση. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε ψηλότερα από των προηγούμενων εβδομάδων του Μαρτίου, στα 63,75 εκατ. ευρώ και η αξία των πακέτων στα 7,6 τη μέρα.
Η εβδομαδιαία διαφορά της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ ήταν 0,161 δις ευρώ, με πτώση του ΓΔ στη βδομάδα -0,93%, ενώ παρέμεινε κερδισμένος στο 2018 κατά +144%, ενώ 25άρης με απώλειες -0,89% διατήρησε θετική απόδοση στο έτος +0,23%. Ο FTSEM με άνοδο στη βδομάδα +0,88% αποδίδει στο έτος 7,10%. Η εικόνα της μεταβολής των blue chip στη βδομάδα του triple witching διαφέρει ριζικά από αυτή των προηγούμενων. Πέντε έχουν μεταβολή μικρότερη του 1% εκ των οποίων μόνο της ΜΥΤΙΛ, -0,21% είναι αρνητική, με τις ΓΕΤΕΡΝΑ και ΕΛΠΕ στο +0,75%, ΣΑΡ στο +0,68% και ΤΕΝΕΡΓ +0,38%.
Για επτά τα κέρδη άνω του +1%, σε μια πτωτική βδομάδα, υπογραμμίζουν μέριμνα αποκατάστασης ζημιών από την πρόσφατη κάθοδο. Είναι οι ΜΟΗ +7,92%, ΦΦΓΚΡΠ +6,01%, ΒΙΟ +5,90%, ΟΛΠ +2,05%, ΑΡΑΙΓ +1,55%, ΕΕΕ +1,34% και ΑΔΜΗΕ +1,55%. Κοντά στις μεταβολές των βασικών δεικτών αυτές των ΔΕΗ -1,23% και ΕΧΑΕ -1,84%. Αλλά εντοπίζονται και ένδεκα με σημαντικές απώλειες υπερδιπλάσιες τουλάχιστον από των ΓΔ και 25άρη. Ήτοι ΠΕΙΡ -6,74%, ΕΤΕ -5,40%, ΓΡΙΒ -4,58%, ΕΥΡΩΒ -4,49%, ΤΙΤΚ -3,70%, ΟΠΑΠ -3,66%, ΕΥΔΑΠ -2,99%, ΑΛΦΑ -2,74%, ΛΑΜΔΑ -2,65%, ΜΠΕΛΑ -2,15% και ΟΤΕ -2,09%.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Χωρίς αισιόδοξες προσδοκίες η έναρξη της κυριαρχίας των σειρών Απριλίου
Στη σύνοδο της εκπνοής των σειρών Μαρτίου, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, μικτή κίνηση. Η έναρξη έγινε στις 2098,45 μονάδες, με +0,02% οριακό χάσμα. Μετά τις 10:45 άρχισε η αναζήτηση του ελάχιστου που ορίστηκε στις 11:42 και ήταν στις 2080,14 μονάδες. Από εκεί άρχισε αντίδραση που έφερε το μέγιστο μέρας στις 16:18 στις 2099,17 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 2088,10, με μεταβολή -0,56%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 37,023 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Μαρτίου εμφανίστηκε όγκος 1584 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2088,25 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 1921 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου με ανώτερο στις 2104,00 και κατώτερο τις 2080,75 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 2094,00 από 2110,00. Διακινήθηκαν επίσης 24 ΣΜΕ λήξης Μαΐου και κανένα της σειράς Ιουνίου.
Στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαρτίου, είχαμε αύξηση όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25, κατά +96,48%. Σημειώθηκε πτώση -24,54%, στις ανοικτές θέσεις, λίγο μεγαλύτερη της συνήθους μετά την εκπνοή σειρών κάθε κύκλου (μηνιαίου και τριμηνιαίου). Ο δείκτης των παραγώγων κατέληξε στις 2088,10 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,89%. Στα options του, ο συνολικός όγκος μειώθηκε κατά -23,37% έναντι της περασμένης, ενώ σε 7 call αντιστοιχούσαν 8 puts.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά ανήλθαν σε 27.509, καταλήγοντας με 9.155 ανοικτές θέσεις από 12.133 στις 9 Μαρτίου. Ο μέσος όγκος της σειράς Μαρτίου, διαμορφώθηκε στα 2769 ΣΜΕ, ενώ το ενδιαφέρον για τη σειρά Απριλίου έφερε 2677 από 639 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Απριλίου είναι 8.998 από 1.789 και της επόμενης 153 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ νέας κυρίαρχης σειράς, έγιναν στις 2094,00 μονάδες.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Με μικρές διακυμάνσεις και μικρό τζίρο πέρασε αυτή η βδομάδα. Ενώ υπάρχουν όλες οι προοπτικές για να πάει καλά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι ίδιοι οι Έλληνες προπαγανδίζουμε τους κινδύνους που κάνουν την επένδυση στην Ελλάδα επισφαλή.
Από τεχνική άποψη, οι μακροπρόθεσμοι δείκτες δείχνουν άνοδο.
Από θεμελιώδη άποψη, πολλές εισηγμένες δείχνουν αποτελέσματα καλύτερα των αναμενομένων, ενώ αρκετές εισηγμένες αρχίζουν να δίνουν μερίσματα μετά από αρκετά χρόνια. Το πακέτο Junker, μέρος του οποίου πέρυσι χρηματοδότησε τις ομολογιακές εκδόσεις, βρίσκεται εκεί και περιμένει. Φυσικά περιμένει εταιρείες του Ιδιωτικού τομέα και καλό κλίμα στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα, ώστε να μπορεί να επιτυγχάνεται η απαραίτητη μόχλευση.
Οι Τράπεζες πουλάνε τα πολύ επισφαλή "κόκκινα" δάνεια χωρίς να καταγράφουν νέες ζημιές, τα λειτουργικά τους αποτελέσματα είναι καλά, ενώ τα "stress tests" δεν αναμένεται να υποδείξουν άμεσα αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Από την άλλη η μαζική επίλυση των "κόκκινων" δανείων καθυστερεί και αυτό εντείνει τις ανησυχίες για πρόσθετες επισφάλειες.
Στην αρνητική πλευρά κυριαρχούν τα γεωπολιτικά και η ανησυχία για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα στήριξης φέτος το Καλοκαίρι. Οι σχέσεις με τους Γείτονές μας είναι όλες σε κρίση, ενώ η επιθετικότητα της Τουρκίας δημιουργεί φήμες για "θερμό επεισόδιο" που δεν διαψεύδονται.
Προχωρούμε ολοταχώς για το τελικό στάδιο των "μνημονίων", με λιγότερες από 100 μέρες μπροστά μας, χωρίς να έχει γίνει καθαρό τι είναι εφικτό να επιτύχουμε.
Όλα αυτά δημιουργούν σύγχυση στους Επενδυτές και δημιουργούν την κατάσταση που βιώνουμε. Οι πωλητές φοβούνται να "σπρώξουν" τις τιμές πολύ κάτω και αγοραστές δεν υπάρχουν.
Αν καταφέρουμε να παραμείνουμε στην παρούσα διακύμανση μεταξύ 800 και 840 μονάδων μέχρι το Πάσχα, συντηρούνται οι ελπίδες για καλύτερη πορεία των τιμών. Σε κάθε περίπτωση η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου σε μετοχές που δίνουν μερίσματα, ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Τον 'υποβιβασμό' κάτω από τις 800 μονάδες προσπαθεί να αποφύγει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δηλώνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας έντονη αδυναμία ανοδικής επικράτησης, επί της διαγραμματικής αντίστασης των 830 μονάδων.
Η συμπεριφορά αυτή του Γενικού Δείκτη, λόγω και του χαμηλού τζίρου συναλλαγών, έχει προκαλέσει έναν "πειθαναγκασμό" στους ενεργούς επενδυτές, ως προς την αποφυγή βραχυχρόνιων ζημιών, δημιουργώντας έτσι μια σαθρή διακράτηση μέσω της βεβιασμένης πώλησης. Έτσι διαγραμματικά, ενώ η απόδραση από το επίπεδο των 830 μονάδων θα δώσει ανάσα ανόδου, η καταστρατήγηση των 800 μονάδων θα φέρει στο προσκήνιο τις 770 μονάδες.
Κρίσιμη η συμπεριφορά του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης πάνω στο δοκιμασμένο επίπεδο των 2080 μονάδων. Πιθανό καθοδικό πέρασμα, με σημαντική αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, θα φέρει τον δείκτη για ακόμα μια φορά στο κατώφλι της ισχυρής ζώνης στήριξης των 2017 με 2000 μονάδων. Αντιθέτως μάζεμα πέριξ των 2080 μονάδων των όποιων ρευστοποιήσεων, ενόψει και των "triple witching" μπορεί να αφυπνίσει ανοδική κίνηση προς την περιοχή ανασύνταξης των 2120 με 2135 μονάδων.
Η σθεναρή αντίσταση της περιοχής των 900 μονάδων έφερε τελικά ισχυρές πωλήσεις στον Τραπεζικό δείκτη και εκτενές "pull back" προς το διαγραμματικό επίπεδο στήριξης των 846 με 830 μονάδων, επιφέροντας ταυτόχρονα "ρίγη" σε όσους βραχυχρόνιους επενδυτές "τόλμησαν" να πιστέψουν στην ανοδική συνέχεια προς το σταθμό των 940 μονάδων. Αδυναμία στήριξης των πωλητών στις γραμμές των 830 μονάδων, θα δώσει καθοδικό έδαφος προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 780 μονάδων.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς η μείωση και διατήρηση των συναλλακτικών όγκων σε χαμηλά σχετικά επίπεδα, βασίζεται περισσότερο σε μια λογική αναμονής.
Αν και κατά την τρέχουσα εβδομάδα τιμολογήθηκαν απαντήσεις αναφορικά με την επίδραση του "Λογιστικού Προτύπου 9" στις Τράπεζες, τα ανοικτά ζητήματα φαίνεται να απασχολούν τους επενδυτές επισκιάζοντας τα πολύ καλά, έως τώρα, αποτελέσματα των 22 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει τα οικονομικά πεπραγμένα της χρήσης του 2017.
Η στάση του ΔΝΤ, η επιλογή της πιστοληπτικής γραμμής για την μνημονιακή έξοδο, τα "τεστ αντοχής" των Τραπεζών και η κλιμάκωση των γεωπολιτικών ανησυχιών στην περιοχή της Μεσογείου, έχουν αυξήσει το βαθμό επιφυλακτικότητας, αφενός για το πλήθος των αβεβαιοτήτων που έχουν συσσωρευθεί και αφετέρου για την ποσοτική και ποιοτική διάσταση καθεμιάς από αυτές.
Επιπλέον η νευρική παλινδρόμηση των Ξένων Αγορών, στην παρούσα φάση, δεν βοηθάει στο να αλλάξει η δυναμική, διατηρώντας το όποιο ενδιαφέρον αυστηρά εστιασμένο σε συγκεκριμένες μετοχές.
Όσο η Αγορά οδεύει προς τις αργίες του Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα με αυτή την ατζέντα ανοιχτή, η προοδευτική μείωση των συναλλαγών φαίνεται μονόδρομος δεδομένης και της εποχικής συρρίκνωσης που παρατηρείται κατά τις συνεδριάσεις που λαμβάνουν χώρα πριν και ενδιάμεσα των δύο Θρησκευτικών Εορτών.
Αναφορικά με την εφαρμογή του "ΔΠΧΠ 9" η επιβάρυνση στα κεφάλαια ήταν 5,2 δισ. ευρώ, εντός των εκτιμήσεων της Αγοράς, ενώ η επίδραση στα εποπτικά κεφάλαια φαίνεται διαχειρίσιμη, αφήνοντας ικανοποιητικό περιθώριο και στις τέσσερις Τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το δυσμενές σενάριο των "τεστ αντοχής".
Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν αποτυπώνοντας την επίδραση στα κεφάλαια, οι Ελληνικές Τράπεζες διαπραγματεύονται 0,37x την ενσώματη καθαρή θέση, διατηρώντας σταθερά έκπτωση έναντι των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Τραπεζών, οι οποίες διαπραγματεύονται σε μέσα επίπεδα στο 0,73 T/BV.
Το κατά πόσο θα κλείσει η ψαλίδα των αποτιμήσεων θα εξαρτηθεί από το "λογαριασμό" των "τεστ αντοχής" (θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου) αλλά και την ταχύτητα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, που θα βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών και θα απελευθερώσουν κεφάλαια. Στο δεύτερο κομμάτι παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς οι ενέργειες πώλησης πακέτων δανείων φτάνουν σε τελικό στάδιο ωρίμανσης.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε μια λογική υπεράσπισης των κεκτημένων, διατηρώντας μια μικρή απόσταση ασφαλείας από τα πρόσφατα χαμηλά των 795 μονάδων. Η ανοδική αντίδραση εξαντλήθηκε στις 838 μονάδες μένοντας από "καύσιμα", αφού στο εν λόγω επίπεδο η προσφορά από την κατοχύρωση κερδών απαιτούσε κάτι καλύτερο από τα 55 εκατ. ευρώ μέσων ημερήσιων συναλλαγών.
Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να υπερβεί την αντίσταση των 840 μονάδων, έφερε εκ νέου την Αγορά στα επίπεδα διαπραγμάτευσης μεταξύ 810 και 830 μονάδων, με συνεδριάσεις που είχαν σχετικά χαμηλό εύρος και κλεισίματα προς το άνω όριο της ημερήσιας διακύμανσης. Η εικόνα του Γενικού Δείκτη παραπέμπει περισσότερο σε ανάλωση χρόνου, διατηρώντας μια τεχνική ουδετερότητα ως προς την επιλογή μιας κατεύθυνσης, τουλάχιστον στο βαθμό που κάτι τέτοιο θα φαίνονταν αποφασιστικά σε μια διάσπαση βασικών τεχνικών επιπέδων.
Η Αγορά φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί μεταξύ του κινητού μέσο όρου των 200 ημερών και των δύο μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών. Οι ταλαντωτές επίσης δεν δίνουν κάποια αποφασιστική ένδειξη, κινούμενοι στο μέσον της οθόνης. Η μόνη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή, είναι το αδύναμο σήμα αγοράς του MACD, μια ένδειξη η οποία, ωστόσο, ήρθε από την παρέλευση χρόνου, παρά από μια ανοδική κίνηση της Αγοράς.
Συμπερασματικά και η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο μοτίβο χρηματιστηριακά, καθώς η έλλειψη ισχυρού εγχώριου καταλύτη θα διατηρήσει την λογική εύρους διακύμανσης, με τους υφιστάμενους τζίρους που επικρατούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Τα προγραμματισμένα γεγονότα της εβδομάδας είναι μεν λίγα, έχουν ωστόσο υψηλό ειδικό βάρος.
Την Κυριακή θα διεξαχθούν οι Προεδρικές εκλογές στην Ρωσία. Την Τρίτη 20 η Alpha Bank θα ανακοινώσει αποτελέσματα δ’ τριμήνου, τα οποία θα είναι επηρεασμένα από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Την Τετάρτη τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι εστραμμένα στις ΗΠΑ, καθώς είναι προγραμματισμένη η τακτική συνάντηση των μελών της FED, με εξαιρετικά πιθανή την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων. Την Πέμπτη (22/3) είναι η σειρά της Viohalco και της Cenergy να ανακοινώσουν αποτελέσματα. Την Παρασκευή, η μετοχή της Grivalia Properties θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,36 ευρώ ανά μετοχή).
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν στο κόκκινο σήμερα Δευτέρα 19/3, καθώς οι επιφυλάξεις κατέλαβαν τους επενδυτές σε μια εβδομάδα κατά την οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ και ενδεχομένως θα ειδοποιήσει ότι μέχρι και άλλες τρεις βρίσκονται στο πρόγραμμα για το υπόλοιπο έτος. Ωστόσο στο δεύτερο μέρος οι απώλειες μειώνονται.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας μετά τις αρχικές του απώλειες όταν πέφτοντας έγιναν -1,3%, εμφανίζει μια βελτίωση χάνοντας στις 7:45 δική μας ώρα -0,98%, καθώς οι μετοχές των εταιριών που στηρίζονται στις εξαγωγές υπονομεύθηκαν από τα πρόσφατα ευρείας βάσης κέρδη στο γιεν.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,5%, ενώ ο κύριος δείκτης της Αυστραλίας έχασε 0,2% αρχικά και μετά γύρισε στο +0,16%.
Ο «πόνος» δεν περιορίστηκε στην Ασία, με το ΣΜΕ του Ιουνίου για τα συμβόλαια E-Mini του S&P 500 να μειώνεται κατά 0,3% και τα futures του FTSE 100 στο -0,4%.
Η μείωση των βασικών δεικτών της Νέας Υόρκης στη βδομάδα ήταν έκπληξη , δεδομένου ότι τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch έδειξαν ρεκόρ εισροών ύψους 43,3 δις δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας τις ροές προς τις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά το 2013.
Για το έτος μέχρι σήμερα, 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισέλθει σε μετοχές τεχνολογίας και 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικά, ενώ 41 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει στις αναδυόμενες αγορές και 31 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ιαπωνία.
Η Fed αποφασίζει για τα επιτόκια και οι 104 αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν ότι η Fed θα τα αυξήσει μεταξύ 1,5% και 1,75% την Τετάρτη. Θα είναι επίσης η πρώτη συνέντευξη Τύπου για το νέο πρόεδρο της Fed Jerome Powell.
Οποιοσδήποτε υπαινιγμός για τέσσερις αυξήσεις θεωρείται κανονικά ως ενισχυτικός για το δολάριο ΗΠΑ, ωστόσο το νόμισμα έχει δείξει ελάχιστη συσχέτιση με τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες, υποχωρώντας ακόμη και όταν η νομισματική πολιτική ευνοεί τη σύσφιξη.
Το εμπόριο θα αποτελέσει κορυφαίο σημείο της ημερήσιας διάταξης σε μια διήμερη συνάντηση της G20 που θα ξεκινήσει αργότερα τη Δευτέρα στο Μπουένος Άιρες και οποιαδήποτε σημάδια κλιμάκωσης του άγχους μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορούσαν να κάνουν τους επενδυτές στην Ασία νευρικούς.
Η επιφυλακτική διάθεση παγκόσμια ήταν εμφανής στη ζήτηση για το ιαπωνικό γιέν υπό την ιδιότητα του ασφαλούς καταφυγίου, το οποίο αναρριχήθηκε απέναντι σε σειρά από νομίσματα την περασμένη εβδομάδα. Τη Δευτέρα, το δολάριο έπεφτε με -0,22% στα 105,78 γιέν και δεν απέχει πολύ από το πρόσφατο κατώτατο όριο στα 105,24.