Η ΕΚΤ στηρίζει ομόλογα και μετοχές

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 15:11
UPD:15:15
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Ήπια ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στις περισσότερες αγορές μετοχών της Ευρώπης, ενώ ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα στην αγορά κρατικού χρέους, με το κόστος δανεισμού των περισσότερων χωρών να υποχωρεί αισθητά. 

Στήριγμα πρωτίστως στα ομόλογα, αλλά και στις μετοχές προσφέρουν τα στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού το Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη. Και τούτο γιατί ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει με πολύ αργά βήματα προς την πιο περιοριστική πολιτική. 

Στο μέτωπο των μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει στις 15:00 ώρα Ελλάδος άνοδο 0,1%. Στη Φραγκφούρτη, όπου η συνεδρίαση άργησε να αρχίσει λόγω τενχικών προβλημάτων, ο Dax ενισχύεται 0,2% όσο και ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Σχεδόν αμετάβλητος είναι ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφουν άνοδο 0,6% και 0,5% αντίστοιχα. 

Μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας στην Ευρώπη η εταιρεία διαχείρισης χρηματιστηρίων NEX Group, που είδε τη μετοχή της να κάνει «άλμα» 33%, καθώς δέχθηκε προσεγγιση εξαγοράς από τον αμερικανικό χρηματιστηριακό όμιλο CME Group.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης κινείται σε αρνητικό έδαφος, αν και με περιορισμένες απώλειες της τάξης του 0,14% στις 816 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών είναι σχετικά χαμηλή, στα 31 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,5%, ενώ της μεσαίας ενισχύεται ελαφρά. Σε επίπεδο κλάδων τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι τηλεπικοινωνίες και ο κλάδος πετρελαίου, ενώ στον αντίποδα τις καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και πρώτες ύλες. 

Η αγορά ομολόγων 

Στην ΗΔΑΤ η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, που χθες είχε ανέλθει έως και το 4,24% και έκλεισε στο 4,20%, σήμερα υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης, στο 4,18%. Μένει να φανεί εάν το θετικό κλίμα στην ευρωπαϊκή αγορά χρέους θα βοηθήσει την απόδοση να επιστρέψει στο 4% το προσεχές διάστημα. 

Την παράσταση κλέβουν πορτογαλικά και ιταλικά ομόλογα. Η απόδοση του πορτογαλικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας υποχωρεί στο 1,73%, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων, ενώ και του ιταλικού βρίσκεται και πάλι κάτω από το 2%, στο 1,94%, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα