ΣΕΒ:Πώς δεν θα χάσουμε ακόμη μία γενιά

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 14:16
UPD:14:19
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

 Την ανάγκη για ένα νέο μίγμα πολιτικής, που θα δίνει ώθηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη και θα δίνει τέλος στην υπερφορολόγηση και τα υπερβολικά ρυθμιστικά βάρη επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων. Στόχος είναι μία πιο εξωστρεφής οικονομία, η οποία θα δίνει προοπτική στη νέα γενιά.

«Οι σταθεροποιητικές πολιτικές, που εφαρμόζονται σήμερα είναι ανάγκη να συνεχισθούν στη μετα-μνημονιακή εποχή. Το πρόβλημα της χώρας από εδώ και πέρα είναι καθαρά πολιτικό και συνδέεται με την πιθανή αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική προς εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων και συμφερόντων» προειδοποιεί ο Σύνδεσμος και σημειώνει: «Ήδη χάθηκε μια γενιά, ας μην χαθεί και δεύτερη».

Σύμφωνα με το ΣΕΒ η οικονομία φαίνεται να έχει εισέλθει σε ένα δημιουργικό κύκλο, που οδηγεί σταδιακά και σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα ευημερίας, χωρίς όμως αυτό να επιτρέπει εφησυχασμό. Υπολογίζει ότι με αλλαγή στο μίγμα πολιτικής θα μπορούσε να καταγραφεί αύξηση των επενδύσεων κατά 10% έως 15% ετησίως μέσα στα επόμενα χρόνια.  

Όπως υπενθυμίζεται στο δελτίο οι ιδιωτικές επιχειρηματικές επενδύσεις, μειώθηκαν κατά 53% από το 2008 έως και το 2013 και έκτοτε έχουν αυξηθεί κατά +23% μέχρι το 2017. Συνεπώς απαιτείται μια αύξηση 72% περίπου από εδώ και πέρα για να επανέλθουν στα επίπεδα του 2008. Εάν συμπεριληφθούν και οι κατοικίες, η απόσταση μεγαλώνει περαιτέρω, καθώς στην περίπτωση αυτή το ποσοστό μείωσης από το 2007 μέχρι το 2015 φθάνει στο 68% και έκτοτε έχουν αυξηθεί κατά 23% έως το 2017. Συνεπώς, απαιτείται μια αύξηση 155% περίπου από εδώ και πέρα για να επανέλθουν στα επίπεδα του 2007.

Ο ΣΕΒ επικαλείται τα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα οποία έδειξαν ότι το 2017 η ανάπτυξη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές, που αυξήθηκαν 6,8% και τις επενδύσεις, που έκαναν άλμα 15,7%. .

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα