Fairfax: Φέτος είναι η χρονιά της Ελλάδας

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 10:44
UPD:10:48
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άκρως αισιόδοξος για τις προοπτικές των επενδύσεών του στην Ελλάδα εμφανίζεται στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Fairfax ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πρεμ Γουότσα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το 2018 «φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά της Ελλάδας, καθώς η κυβέρνηση εκπληρώνει όλα τα προαπαιτούμενα για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης». 

Στην επιστολή του με ημερομηνία 9 Μαρτίου, ο κ. Γουότσα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά, αναφέροντας την έκδοση του περασμένου Αυγούστου, από την οποία αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ και την πρόσφατη έκδοση του επταετούς ομολόγου το Φεβρουάριο, από την οποία επίσης αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,5%. Κάνει δε αναφορά στη βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων, ενώ σημειώνει ότι η χώρα μας το 2017 προσέλκυσε ξένες άμεσες επενδύσεις για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια. 

«Δεδομένης της συρρίκνωσης της οικονομίας της τα περασμένα χρόνια (27%), είναι πιθανό ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει δυναμικά την επόμενη τετραετία» εκτιμά ο επικεφαλής της Fairfax. Όπως εξηγεί στηρίζει την εκτίμηση αυτή στην άνοδο του δέικτη PMI σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά και στην υποχώρηση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου στο 4%. «Με την Ελλάδα να έχει πρόσβαση στην αγορά ομολόγων και να εμφανίζει ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, περιμένουμε οι επενδύσεις μας στη χώρα να τα πάνε πολύ καλά (επιτέλους!)» αναφέρει χαρακτηριστικά και παραθέτει πίνακα με τις ελληνικές επενδύσεις της εταιρείας. 

Υπενθυμίζει ότι το 2017 αύξηση τη μετοχική συμμετοχή στη Grivalia στο 52,7%, εξαγοράζοντας μερίδιο 10,3% έναντι 100 εκατ. δολαρίων και πλέκει το εγκώμιο του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Γιώργου Χρυσικού και της ομάδας του. 

Επισημαίνει ακόμη ότι η Eurobank αναμένεται φέτος να ωφεληθεί τα μέγιστα από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς περιορίζεται το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ τα περιθώρια κέρδους αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται. Βλέπει τέλος ότι θα συνεχιστούν οι καλές επιδόσεις των Praktiker και Mytilineos. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα