Στο καταφύγιο των ομολόγων εν μέσω σειρήνων εμπορικού πολέμου

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 11:30
UPD:11:32
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

Στα κρατικά ομόλογα - και ειδικά των χωρών με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση- βρίσκουν εκ νέου σήμερα καταφύγιο οι επενδυτές, μετά την αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον και τις ευρύτερες ανακατατάξεις στην κυβέρνηση Τραμπ, αλλά και τις εντεινόμενες προειδοποιήσεις για τον εμπορικό πόλεμο.

Το καμπανάκι του ΟΟΣΑ, οι πληροφορίες, που θέλουν την Ουάσινγκτον να εξετάζει την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα  αξίας 60 δισ. δολαρίων και οι συνεχείς προειδοποιήσεις της Ε.Ε. πως εάν δεν εξαιρεθεί από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, θα απαντήσει, επισκιάζουν τα θετικά μηνύματα για την παγκόσμια ανάπτυξη και περιορίζουν την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν τα ομόλογα, που βρήκαν σήμερα πρόσθετο στήριγμα στη διαβεβαίωση του Μάριο Ντράγκι ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα τερματιστεί εάν δεν εξασφαλιστεί η άνοδος του πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2%. 

Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρεί σήμερα στο 0,60%, πολύ κοντά σε ναδίρ τεσσάρων εβδομάδων και μειωμένη κατά 20  μονάδες βάσης από το εφετινό ζενίθ της. Η απόδοση του 30ετους υποχωρεί στο 1,27% ενόψει και δημοπρασίας γερμανικών ομολόγων τέτοιας διάρκειας, με την οποία το Βερολίνο προσδοκά να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ. 

Τη στροφή στα ομόλογα επιβεβαιώνει και η έντονη ζήτηση (έφτασε τα 18 δισ. ευρώ) στην έκδοση ολλανδικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας. 

Σήμερα αναμένεται δημοπρασία ομολόγων (διάρκειας 10 και 27 ετών) και από την Πορτογαλία με στόχο την άντληση 1 έως 1,25 δισ. ευρώ.

Ενόψει της δημοπρασίας η απόδοση των ποροτγαλικών ομολόγων παρουσιάζει ελαφρά άνοδο, όπως επίσης των αντίστοιχων ιταλικών και ισπανικών. Οριακή άνοδος στο 4,14% και για την απόδόση του του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αυτή την ώρα (11:25 πμ). 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα