ΓΣΕΕ: Eνίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης με φορολόγηση της υπερ-κερδοφορίας

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2006 17:27

«Ο κοινωνικός προϋπολογισμός του 2006 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα συνεχίζει να παρουσιάζει σοβαρό κοινωνικό έλλειμμα, δεδομένου ότι τόσο το ύψος των συντάξεων όσο και το επίπεδο παροχών περίθαλψης υπολείπεται σοβαρά από τις ανάγκες των ασφαλισμένων για την εξασφάλιση ενός ανεκτού και αξιοπρεπούς επιπέδου κοινωνικής ασφάλισης.

Για τον μεγάλο ασφαλιστικό φορέα, το ΙΚΑ, παρά το γεγονός ότι η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους παρουσιάζει σταθερότητα, η αύξηση των δαπανών Υγείας διογκώνει το έλλειμμα από τα 648 στα 812 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αύξηση 25% με κίνδυνο το έλλειμμα να φθάσει στο ένα δισ. € στο τέλος του χρόνου», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, στην οποία προστίθεται: Στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-Τραπεζών κ.λπ.) παρουσιάζεται ραγδαία επιδείνωση της σχέσης εργαζομένων-συνταξιούχων και ταυτόχρονα διόγκωση των ελλειμμάτων στους κλάδους σύνταξης και υγείας...

Oλα όμως τα μεγέθη θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο γιατί δεν έχει συνυπολογισθεί ότι από τον Απρίλιο του 2006, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Υγείας αύξηση της τιμής των φαρμάκων κατά 35% που θα οδηγήσει απολογιστικά στην αύξηση του ελλείμματος τουλάχιστον κατά 30%.

H Γ.Σ.Ε.Ε απαιτεί την γενναία και ουσιαστική ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και με ειδικούς πόρους που θα προέλθουν από την φορολόγηση της υπερ-κερδοφορίας επιχειρήσεων και κλάδων (π.χ. εταιρείες εμπορίας πετρελαίου - τράπεζες-κ.λπ.)».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα