Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη υποστηρίζει τις θετικές προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αναφέρει σε σημερινή του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Σύμφωνα με τη Moody's για το 2018 αναμένονται κέρδη 50 μέχρι 100 εκατ. ευρώ μετά από αναμενόμενες ζημιές 600 - 700 εκατ. ευρώ το 2017.
Όπως τονίζεται, οι θετικές προοπτικές για τις κυπριακές τράπεζες αντανακλούν την άποψη του οίκου ότι η ταχεία οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί, υποστηρίζοντας την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών, τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και το νέο δανεισμό.
«Διατηρήσαμε τις θετικές μας προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα» αναφέρει η Μελίνα Σκουρίδου, βοηθός αντιπρόεδρος των Moody's .
«Κατά την άποψή μας, η κυπριακή οικονομία θα έχει ισχυρή ανάπτυξη, συμβάλλοντας στη βελτίωση του χαμηλού ενεργητικού των τραπεζών και ενισχύοντας τα κέρδη και το κεφάλαιό τους», σημειώνει.
Ο οίκος αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% το 2018 και 2,8% το 2019 λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού, την ελαστική εγχώρια κατανάλωση και την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας θα βελτιωθούν περαιτέρω, αλλά το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα θα περιορίσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης των τραπεζών.
Επιπλέον, στην έκθεση σημειώνεται πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο στην αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων και να πωλούν εξασφαλίσεις περιουσιακών στοιχείων, που οδηγούν σε περαιτέρω βελτίωση της ακόμα αδύναμης ποιότητας δανείων.
Αναμένεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στις τρεις βασικές εγχώριες τράπεζες θα μειωθούν σε περίπου 35% - 38% των συνολικών δανείων μέχρι το τέλος του 2018 από περίπου 45% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2017.
Η Moody's αναμένει, ακόμη, ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών θα αυξηθούν μέτρια τονίζοντας, ωστόσο, ότι τα κεφάλαιά τους παραμένουν ευάλωτα λόγω του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δεν καλύπτονται από προβλέψεις
Αυτό το κενό κάλυψης, των προβλέψεων, καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από εξασφαλίσεις ακινήτων, «αλλά οποιαδήποτε πτωτική τάση στην αγορά ακινήτων θα περιόριζε την ικανότητα ανάκτησης των χρεών μέσω πωλήσεων ακινήτων και θα χρειαζόταν να προχωρήσουν σε νέες προβλέψεις».
«Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις προβλέψεις - συν το κεφάλαιο είναι περίπου 120%, ένα από τα πιο αδύναμα από τις τράπεζες που αξιολογεί ο οίκος», σημειώνει η κ. Σκουρίδου.
Οι προοπτικές ισχύουν για όλες τις τράπεζες με εγχώριες δραστηριότητες, αλλά κυρίως για τις τρεις μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και Συνεταιριστική Κυπριακή Τράπεζα που αντιπροσωπεύουν περίπου το 64% των περιουσιακών στοιχείων του συστήματος.