Στην ευθεία τα δύο big deal στις τηλεπικοινωνίες

Την Πέμπτη οι προσφορές για το 5% του ΟΤΕ και την Παρασκευή για την εξαγορά της Forthnet
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 15:31
UPD:15:32
ICON PRESS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Εβδομάδα εξελίξεων για την αγορά των τηλεπικοινωνιών η τρέχουσα, καθώς την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να κατατεθούν οι προσφορές για το 5% του ΟΤΕ και την Παρασκευή για την εξαγορά της Forthnet. Για τον ΟΤΕ η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ακόμα και αν υπάρξουν δηλαδή ενδιαφερόμενοι θεσμικοί επενδυτές, το τελευταίο ουσιαστικά πακέτο μετοχών του που μπορεί να διαθέσει το Δημόσιο θα καταλήξει στην Deutsche Telekom (DT) η οποία σήμερα κατέχει το 40% των μετοχών της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Και αυτό γιατί βάσει της συμφωνίας μετόχων η DT έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης.

Αυτό σημαίνει πως έπειτα από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) οφείλει να απευθυνθεί στη γερμανική εταιρεία η οποία έχει περιθώριο 60 μέρες για να αποφασίσει να εξαγοράσει (ή όχι) το 5% με την τιμή που θα έχει διαμορφωθεί από τον διαγωνισμό.

Αν δεν υπάρξει τιμή (λόγω μη συμμετοχής στη διαδικασία) το ΤΑΙΠΕΔ απευθύνεται στη γερμανική εταιρεία η οποία δύναται να αγοράσει το πακέτο με τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των τελευταίων 20 ημερών από τη στιγμή που θα λάβει την πρόσκληση.

Και διαπραγματεύσεις

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην τηλεπικοινωνιακή αγορά συγκεντρώνει η διαδικασία για τη Forthnet, ωστόσο να σημειωθεί ότι το πιθανότερο είναι ότι το αποτέλεσμά της δεν είναι άμεσο, γιατί όποιες και αν είναι οι προσφορές θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τους δύο ή και περισσότερους φορείς που οι τράπεζες θα κρίνουν ότι κατέθεσαν την καλύτερη πρόταση.
Τα δεδομένα όσον αφορά την εισηγμένη φαίνεται να αλλάζουν διαρκώς.

Πλήγμα στα έσοδά της θα φέρει η διακοπή επ’ αόριστον των αγώνων της super league που αποφάσισε η κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για το πλέον δημοφιλές αθλητικό περιεχόμενο που διαθέτει η Nova.

Όσον αφορά την ίδια τη διαδικασία για την πώλησή της, οι Vodafone και Wind, εκτός απροόπτου, θα κάνουν κοινή προσφορά. Υπενθυμίζεται ότι αρχικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης το Apollo Global Management, η Providence, η οποία συνδέεται με τον όμιλο Antenna, η Pillarstone, η Odyssey Consulting Management και η Golden Tree Asset Management, εκ των βασικών μετόχων της Wind. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα