Bρετανία: Θα στηριχθούμε στη διαπραγμάτευση της Ε.Ε. για τους δασμούς

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 07:58
UPD:08:00
REUTERS/Suzanne Plunkett

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βασιστεί η Βρετανία για τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ στο θέμα των δασμών. Αν και η χώρα ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει την κοινότητα σε ένα χρόνο από τώρα, ο υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιδιώξει ξεχωριστή διαπραγματευτική τακτική, αλλά θα ακολουθήσει το μπλοκ των 28 κρατών-μελών στη μάχη του για εξαιρέσεις από τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. 

Ο Λίαμ Φοξ θα ταξιδέψει αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτζαϊζερ και τον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος. «Θα παρουσιάσει τις θέσεις της Βρετανίας ως μέλους της Ε.Ε.» είπε στη βρετανική Βουλή, εξηγώντας πως όσο η χώρα είναι μέλος της Ένωσης πρέπει να σέβεται τους κανόνες της, που υπαγορεύουν ότι την διαπαγμάτευση σε τέτοιου είδους ζητήματα αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η επισήμανση αυτή ήρθε ύστερα από δηλώσεις άλλων αξιωματούχων, που άφηναν να εννοηθεί ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αποσπάσει εξαίρεση από τους δασμούς, ακόμη και εάν οι ΗΠΑ δεν ήταν διατεθειμένες να καταλήξουν σε μία τέτοια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Φοξ επανέλαβε πάντως, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις στους κόλπους των Brexiteers, που θέλουν να απαλλαγούν από τον έλεγχο της Ένωσης, πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τις ΗΠΑ για μία διμερή εμπορική συμφωνία μετά την έξοδο της χώρας από την κοινότητα.

ΠΗΓΗ: Bloomberg 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα