Σκληρές λύσεις επιβάλλουν οι αριθμοί στο ασφαλιστικό

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2006 09:45

Την ανάγκη αντιμετώπισης του ασφαλιστικού προβλήματος στη χώρα ανέδειξε χθες ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σάββας Τσιτουρίδης, με την κατάθεση του Κοινωνικού Προϋπολογισμού του 2006 στη Βουλή.

Τα μεγέθη που περιέχονται στον Προϋπολογισμό, έδειξαν τη ραγδαία επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων - συνταξιούχων (3.956.880 άτομα έναντι 2.268.349 άτομα, αντίστοιχα) συνολικά στο σύστημα, όμως για την πραγματική έκβαση των οικονομικών των Ταμείων, θα αποφανθούν οι αναλογιστικές μελέτες που θα πρέπει να γίνουν σε κάθε ασφαλιστικό φορέα ξεχωριστά.

Μάλιστα, αναμένεται και σχετική νομοθετική διάταξη ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την οποία πρόεδροι και διοικητές των ταμείων θα χάνουν τη θέση τους αν δεν καταρτίζουν τις ανά πενταετία προβλεπόμενες μελέτες. Παράλληλα θα υπάρξει και νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της περιουσίας.

Φέτος, θα εμφανίσουν λογιστικό πλεόνασμα 1,98 δισ. ευρώ το οποίο όμως απέχει πολύ από το να είναι αρκετό για να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος. Σύντομα θα εμφανιστούν και ελλείμματα στην τρέχουσα διαχείριση.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα