Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης και νέα μνημόνια μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι εξέφρασε ο πρέσβης της Ολλανδίας στη χώρα, Κασπάρ Βέλντκαμπ. Τόνισε, ωστόσο, πως μένουν πολλά να γίνουν όπως το να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και να ανοίξει ο ανταγωνισμός στις αγορές προϊόντων.
Μιλώντας στο Orange Grove για την παρουσίαση του συνεδρίου της Ethos Media με θέμα «Η καινοτομία συναντά την Ελλάδα της ανάπτυξης», που θα λάβει χώρα στην Αθήνα τον Ιούνιο, ο Ολλανδός πρέσβης είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της.
«Η τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας θα στηρίξει πολλούς τομείς» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πολλά προϊόντα στην Ελλάδα είναι ακριβότερα από ό,τι στην χώρα μου, παρά το γεγονός ότι ο μισθοί είναι χαμηλότεροι. Θα πρέπει να σπάσουν καρτέλ και περιοριστικοί όροι στις αγορές προϊόντων».
Ο κ. Βέλτνκαμπ σημείωσε πως για τους ξένους επενδυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνον συμβολικές αλλά έχουν και πρακτική σημασία, αναφέροντας ως παράδειγμα το κτηματολόγιο και ευρύτερα το χωροταξικό, που όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό ξένες επιχειρήσεις που θέλουν να ανοίξουν εργοστάσια στη χώρα.
Το Hellenic Innovation Conference
Το δεύτερο Hellenic Innovation Conference, που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Ethos Events σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portalbanks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ, με τίτλο «Η καινοτομία συναντά την Ελλάδα της ανάπτυξης». Τιμώμενη χώρα στο φετινό συνέδριο θα είναι η Ολλανδία, η οποία ως κατεξοχήν χώρα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως με βάση τον δείκτη καινοτομίας Global Innovation Index.
Η προώθηση της καινοτομίας, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, αποτελεί μονόδρομο για την οικονομική ανάπτυξη και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων -τόσο νέων όσο και παλαιότερων- οι οποίες αξιοποιούν τεχνολογίες κάθε είδους και δημιουργούν καινούρια επιχειρηματικά μοντέλα, με αποτέλεσμα να δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
To πολυσυνέδριο θα αποτελείται από 3 παράλληλες δράσεις:
- Κεντρικό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Καινοτομίας
- Εταιρικές Παρουσιάσεις Καινοτομίας
- Έκθεση καινοτόμων ιδεών, υπηρεσιών και προϊόντων