Ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, θα μιλήσει με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάργηση των δασμών, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. Δεν εννοούσε όμως τους δασμούς, που αποφάσισε να επιβάλλει η Ουάσινγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αλλά εκείνους, που όπως λέει, επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι σε αμερικανικά προϊόντα.
«Ο υπουργός Εμπορίου, Γούιλμπορ Ρος θα μιλήσει με εκπροσώπους της Ε.Ε. για την κατάργηση των τεράστιων δασμών και εμποδίων κατά των ΗΠΑ. Δεν είναι δίκαια για τους αγρότες και τις βιομηχανίες μας» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter.
Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που η Ε.Ε. καταβάλλει προσπάθειες να βρει δίαυλο επικοινωνίας προκειμένου να εξαιρεθεί από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, που αποφάσισε η αμερικανική κυβέρνηση. Εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται να χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για τους Ευρωπαίους.
Λίγο πριν από το «τιτίβισμα» του Τραμπ το Βερολίνο εξέφραζε προσδοκίες για έναν συμβιβασμό, φροντίζοντας να διαμηνύσει πως σε διαφορετική περίπτωση θα έρθουν τα αντίποινα.
«Αν η μονομερής δράση των ΗΠΑ δεν μπορεί να αποφευχθεί, θα πρέπει να σκεφτούμε για το πώς να απαντήσουμε με ανάλογο τρόπο. Πρώτα βέβαια εστιάζουμε στις συνομιλίες και θα υπάρξουν αρκετές ευκαιρίες για αυτές« δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος στους δημοσιογράφους.
Η Κομισιόν από την πλευρά της διευκρίνισε πως δεν έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων για το θέμα, ωστόσο, θα υπάρξουν «αρκετές επαφές» μέσα στην εβδομάδα.
O αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται τη λογική των δασμών που προωθούν οι ΗΠΑ επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και θα ετοιμάσουν αντίποινα, που δεν θα αντίκεινται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να εξαιρεθεί καθώς οι εξαγωγές της δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Είναι σαφές πως η απόφαση Τραμπ να εξαιρέσει τον Καναδά και το Μεξικό δεν είχε να κάνει με κάποια ιδιαίτερη αδυναμία στις δύο χώρες, αλλά είχε ως στόχο να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για υποχωρήσεις των δύο στις διαπραγματεύσεις για τη NAFTA. Υπό αυτές τις συνθήκες, εξηγούν αναλυτές, θα πρέπει και η Ένωση να είναι έτοιμη να προσφέρει ανταλλάγματα.
naftemporiki.gr