Μαλαισία: Ο ταχύτερος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης σε ένα έτος

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2006 13:24

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος αναπτύχθηκε η οικονομία της Μαλαισίας, καθώς βιομηχανίες, όπως η Malaysian Pacific Industries Bhd. πούλησαν περισσότερα ηλεκτρονικά στο εξωτερικό και οι εταιρείες αύξησαν τις επενδύσεις τους.

Η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,9% το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι ανάπτυξης 5,5% (αναθεωρημένα στοιχεία), το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, στην Κουάλα Λουμπούρ.

Η Μαλαισία, βάση παραγωγής της Intel Corp. και της Dell Inc., ευνοήθηκε μαζί με άλλες χώρες εξαγωγής ηλεκτρονικών, όπως τη Σιγκαπούρη μετά την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για ψηφιακές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και κινητά τηλέφωνα που μπορούν να αναπαράγουν βίντεο και να συνδεθούν με το Internet. Η εξέλιξη αυτή ενθαρρύνει τις ξένες και τις ντόπιες εταιρείες να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρονικών, αλλά σε άλλους κλάδους.

Οι ξένες επενδύσεις αναρριχήθηκαν στα 2,5 δισ. ρίνγκιτ (680 εκατ. δολ.) το δεύτερο τρίμηνο από 1,3 δισ. ρίνγκιτ τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι εγκρίσεις για επενδύσεις στον κλάδο της βιομηχανίας στη Μαλαισία, αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο σε ποσοστό 18%, φθάνοντας στα 12,5 δισ. ρίνγκιτ, έναντι του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την CIMB Securities Sdn. σε σχόλιό της στις 9 Αυγούστου, επικαλούμενη επίσημα κρατικά στοιχεία.

Η αύξηση των εξαγωγών και των εσωτερικών δαπανών βοήθησε επίσης στην ανάπτυξη της οικονομίας της Μαλαισίας ύψους 131 δισ. δολ., το δεύτερο τρίμηνο.

Η οικονομία της γειτονικής Σιγκαπούρης, αναπτύχθηκε 8,1% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι εταιρείες ηλεκτρονικών αύξησαν την παραγωγή τους για να καλύψουν τη ζήτηση από το εξωτερικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η ανάπτυξη της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας το δεύτερο τρίμηνο, ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα