ΗΠΑ: Ζητούν από την Κίνα μαχαίρι 100 δισ. δολαρίων στο εμπορικό πλεόνασμα

Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 07:10
UPD:07:16
REUTERS/DAMIR SAGOLJ

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν περιορίζεται στην επιβολή δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα. Αναγνωρίζοντας ότι αυτοί λίγο πλήττουν την Κίνα, από την οποία προμηθεύονται μόλις το 3% των εισαγωγών χάλυβα, καλούν το Πεκίνο να παρουσιάσει σχέδιο για μείωση του ετήσιου εμπορικού του πλεονάσματος έναντι των ΗΠΑ κατά 100 δισ. δολάρια. 

Tην Τετάρτη ο Τραμπ είχε γράψει στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ζητήθηκε από την Κίνα να περιορίσει το πλεόνασμά της κατά 1 δισ. δολάρια ετησίως ή μόλις κατά 0,3%. Το «τιτίβισμά» του έπεσε έξω κατά .... 99 δισ. δολάρια, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές με γνώση των όσων ειπώθηκαν στις πρόσφατες συναντήσεις του Λίου Χε, κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του πρόεδρου Σι Τζινπίγνκ, με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, ο Λίου, εκ των αρχιτεκτόνων της κινεζικής οικονομικής πολιτικής, διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι είναι προς το συμφέρον και της Κίνας να μειωθεί το χάσμα στο διμερές εμπόριο, καθώς  η χώρα επιδιώκει μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο στηρίζεται λιγότερο στις εξαγωγές. 

Παραμένει πάντως ασαφές πόσο εφικτός είναι ο στόχος της μείωσης κατά 100 δισ. δολάρια και τι είδους σχέδιο ετοιμάζεται να παρουσιάσει το Πεκίνο, σε μία προσπάθεια να αναθερμάνει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα