Το Μεξικό βάζει στο στόχαστρο την Κίνα

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 17:47
UPD:17:51
REUTERS/EDGARD GARRIDO

Ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικό Ildefonso Guajardo

Tην ώρα που όλοι περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την έκταση των δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, το Μεξικό βάζει στο στόχαστρό του την Κίνα, θυμίζοντας ότι οι εμπορικές αντιπαραθέσεις δεν περιορίζονται στα σχέδια των ΗΠΑ. 

Το υπουργείο Οικονομικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει δασμούς αντι-ντάμπινγκ στις εισαγωγές χαλυβδοσωλήνων από την Κίνα, μετά την ολοκλήρωση σχετικής έρευνας για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εκ μέρους του «δράκου». 

Η απόφαση ήρθε λίγες ώρες μετά την επισήμανση του Λευκού Οίκου ότι το Μεξικό και ο Καναδάς μπορεί να εξαιρεθούν τελικά από τους αμερικανικούς δασμούς και εν αναμονή της υπογραφής του σχετικού διατάγματος από τον Τραμπ. Η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει τις δύο χώρες για διάστημα 30 ημερών και στη συνέχεια η εξαίρεσή τους να εξαρτηθεί από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της NAFTA. 

Η έρευνα, ωστόσο, των μεξικανικών αρχών είχε ανοίξει από το Δεκέμβριο του 2016, ύστερα από προσφυγή τριών τοπικών επιχειρήσεων και κάλυψε την περίοδο από το Μάιο του 2013 έως τον Απρίλιο του 2016. 

Είχαν μάλιστα επιβληθεί προσωρινοι δασμοί, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι οποίοι τώρα θα αντικατασταθούν από τους επίσημους. 

Το Μεξικό έχει επιβάλλει δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων χάλυβα από διάφορες χώρες τα τελετυαία χρόνια, καθώς οι χαλυβουργίες της χώρας προέβησαν σε δραστικές περικοπές θέσεων εργασίας και πάγωμα επενδύσεων. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα