Την απουσία επενδύσεων προσδιορίζει ως το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την ελληνική τουριστική βιομηχανία ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Εκφράζει ικανοποίηση για την αύξηση του αριθμού των τουριστών τα τελευταία χρόνια, αλλά υπογραμμίζει πως το στοίχημα τώρα είναι να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν και να γίνε πιο ποιοτικό.
Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι βάσει των στοιχείων της Eurostat για τις διανυκτερεύσεις τουριστών η Ελλάδα ήταν το 2016 ο έκτος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνει δε ότι ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία για την Ελλάδα, με τις αφίξεις να έχουν αυξηθεί κατά 10% στα 27,2 εκατομμύρια, προσφέροντας έσοδα ύψους 14,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού υπολογίζει ότι ο τουρισμός συνέβαλε κατά 18,6% στο ΑΕΠ της χώρας το 2016, ενώ το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέλθει στο 23,8% έως το 2027.
«Αν και τα 30 εκατομμύρια τουριστών, που είχαμε από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο, είναι ήδη ένας τεράστιος αριθμός, θα μπορούσε να φτάσει τα 40 εκατομμύρια σε διάστημα εννέα μηνών, εάν η τουριστική περίοδο επεκταθεί» επισημαίνει ο κ. Ρέτσος. «Πρέπει να στοχεύσουμε σε μία προστιθέμενη αξία, που θα προσελκύσει όχι απαραίτητα περισσότερους, αλλά πιο εύπορων τουριστών, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα» συμπληρώνει.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπολογίζει ότι προκειμένου να αυξηθούν οι αφίξεις στα 36 εκατομμύρια και τα έσοδα στα 20 δισ. ευρώ έως το 2012, η Ελλάδα έχει ανάγκη επενδύσεις αξίας 6 δισ. ευρώ ετησίως. «Αν και αυτό είναι ένα μεγάλο ποσό, υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις» αναφέρει, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίες και οι δημόσιες επενδύσεις.
naftemporiki.gr