'Ελλειψη αξιόλογων γραφειακών χώρων

Σταθεροποίηση των αξιών «βλέπει» η εταιρεία real estate
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 16:27
REUTERS/Kevin Coombs

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Σταθεροποίηση των αξιών και έλλειψη πρώτης κατηγορίας γραφειακών χώρων αναδεικνύει η αναφορά της συμβουλευτικής εκτιμητικής εταιρείας real estate Δανός (μέλος της BNP Paribas) με βάση τα στοιχεία της για το 2017.

Κατά την προηγούμενη χρήση κατέγραψε συναλλαγές επαγγελματικών ακινήτων με αγοραστές σχεδόν αποκλειστικά τις ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) συνολικού ύψους 221 εκατ. ευρώ και από αυτές μόνον τα 13,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν γραφεία. 

Οι τιμές μίσθωσης στα γραφεία πρώτης κατηγορίας, σύμφωνα πάντα με τη Δανός, κινούνται μεταξύ 8 ευρώ έως 21 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα (το μεγάλο εύρος αποδίδεται στον χαμηλό όγκο συναλλαγών). Στις μεγάλες λεωφόρους όπως η Συγγρού έχει παρατηρηθεί μικρή μείωση της δραστηριότητας και κατά συνέπεια και στο επίπεδα τιμών.  

Οι αποδόσεις (αξία ακινήτου διά την ετήσια μίσθωση) για τους γραφειακούς χώρους πρώτης κατηγορίας κινούνται κοντά στο 8% και για τα δεύτερης και τρίτης στο 9%. Η προοπτική είναι οι αποδόσεις αυτές να μειωθούν. Οι κενοί γραφειακοί χώροι πρώτης κατηγορίας υπολογίζονται στο 7,5% των διαθέσιμων.  Γενικότερα, παρατηρείται μικρή προσφορά και μεγάλη ζήτηση για γραφεία Α και Β κατηγορίας στην πόλη της Αθήνας, ειδικά σε προνομιακές τοποθεσίες. Επίσης στο κέντρο αυξάνεται η ζήτηση για γραφειακούς χώρους τρίτης και τέταρτης κατηγορίας λόγω σχεδίων μετατροπής τους σε boutique ξενοδοχεία και διαμερίσματα (Airbnb).

Αναφορικά με τα καταστήματα, η Δανός εκτιμά ότι τα μισθώματα έχουν παραμείνει σταθερά και η ζήτηση είναι αυξημένη για τα πρώτης προβολής και σε ορισμένες περιπτώσεις και για αυτά σε δευτερεύουσες θέσεις. Το ποσοστό κενών θέσεων στις πρωτεύουσες λιανικές αγορές και εμπορικά κέντρα είναι χαμηλό. Η απόδοση των καταστημάτων στην οδό Ερμού (ο πιο εμπορικός δρόμος της Αθήνας) είναι 6%, στις άλλες πρώτης κατηγορίας αγορές 6,5%-7%, ενώ για τα εμπορικά κέντρα 7,5%.

Για τα ακίνητα Logistics και τα βιομηχανικά η Δανός αναφέρει ότι η επενδυτική δραστηριότητα ήταν πολύ υποτονική το 2017, αλλά αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους 3 μήνες και η εκτίμηση είναι ότι η κινητικότητα θα διαρκέσει και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Κυρίως παρατηρείται μεταστέγαση ήδη υπαρχουσών επιχειρήσεων. Η τιμές μίσθωσης ακινήτων για βιομηχανική χρήση κινούνται στην περιοχή των 2,5 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα και για τα Logistics 3 έως 4 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα. 

Στην αναφορά της για την αγορά κατοικίας η συμβουλευτική εταιρεία αναφέρει ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 6,4 εκατομμύρια κατοικίες στην Ελλάδα ή 71 κατοικίες ανά 100 άτομα. Στην Ε.Ε., η αναλογία είναι 60 κατοικίες για κάθε 100 κατοίκους. Η Δανός διαπιστώνει επίσης την κινητικότητα για κατοικίες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας για τη χρήση τους ως τουριστική κατοικία μέσω πλατφορμών Airbnb, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί δύσκολο να βρει κανείς στέγη σε περιοχές όπως Κουκάκι, Πετράλωνα, Φιλοπάππου, Μακρυγιάννη ή ακόμα και στα Εξάρχεια. Τα σπίτια προς ενοικίαση είναι ελάχιστα και η ποιότητα των διαμερισμάτων χαμηλή. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα