Ο Ρώσος Ντεριπάσκα ξεπερνά την Alcoa σε αλουμίνιο

Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2006 09:52

ΤΟ ΟΝΟΜΑ του Ολεγκ Ντεριπάσκα, άγνωστου στους πολλούς, εκτός Ρωσίας, δισεκατομμυριούχου, ενδέχεται να γίνει σύντομα πολύ σημαντικό στον κλάδο του αλουμινίου παγκοσμίως.

O Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Ολεγκ Ντεριπάσκα, ελάχιστα γνωστός στο εξωτερικό, φαίνεται ότι θα καταστεί ο πιο σημαντικός άνθρωπος στην παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου.

Ο ηλικίας 38 ετών επιχειρηματίας, απέσπασε την έγκριση της κυβέρνησης για την εξαγορά ρωσικής ανταγωνίστριας της εταιρείας του, OAO Russian Aluminum, αντί του ποσού των 3,3 δισ. δολ., δημιουργώντας μια εταιρεία που θα προμηθεύει περισσότερο αλουμίνιο από αυτό της Alcoa Inc. Ο Ντεριπάσκα, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται στα 7,8 δισ. δολ., σύμφωνα με το περιοδικό Forbes θα προσθέσει την ΟΑΟ Sual Group στις εταιρείες του, που εκτείνονται από χαλυβουργίες έως αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο Ντεριπάσκα, δημιούργησε μια αυτοκρατορία μέσω των επαφών που ανέπτυξε υπό τον πρώην Ρώσο πρόεδρο, Μπόρις Γέλτσιν, 65 ετών, που πούλησε κρατικές εταιρείες σε τιμή ευκαιρίας μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ο Βαντίμ Μπέλι, εκπρόσωπος της εταιρείας holding του Ντεριπάσκα, Basic Element, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος δεν έδωσε ποτέ μέσα στο έτος απάντηση στα επανειλημμένα αιτήματα του Bloomberg News, για μία συνέντευξη.

Με πτυχίο φυσικής, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος παντρεύτηκε την κόρη του Βαλεντίν Γιούμασεβ, επικεφαλής της κυβέρνησης του Κρεμλίνου υπό τον Γέλτσιν. Αργότερα ο Γιούμασεβ παντρεύτηκε την κόρη του πρώην προέδρου, Τατιάνα.

Ο Ντεριπάσκα περιφρόνησε τη σημασία των πολιτικών του επαφών σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times και δημοσιεύθηκε στις 20 Αυγούστου, λέγοντας ότι ο γάμος του έγινε, αφού ο Γέλτσιν έφυγε από την ηγεσία της χώρας.

Ο ίδιος έχει σχέσεις με τη σημερινή ρωσική ηγεσία και συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, 53 ετών, πριν από τρεις εβδομάδες στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συνομιλιών που έχει ο Πούτιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του τελευταίου, Νμίτρι Πεσκόφ, στις 23 Αυγούστου.

Μαζί η Rusal και η Sual παρήγαγαν πέρυσι 3,71 εκατ. τόνους αλουμινίου, περίπου το 10% της παγκοσμίου παραγωγής, υπερβαίνοντας την παραγωγή της Alcoa ύψους 3,55 εκατ. τόνων, που σήμερα είναι και η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο.

Ο Ντεριπάσκα θα ελέγχει μία βιομηχανία η ποία τη δεκαετία του '90 ώθησε τις τιμές αλουμινίου σε ιστορικά χαμηλά, κάτω από τα 1.100 δολ. ο μετρικός τόνος, όταν η Σοβιετική Ενωση τροφοδότησε τις αγορές με το μέταλλο. Για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής και την ανάκαμψη των τιμών, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον έκλεισε συμφωνία το 1994 με τη Ρωσία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία. Σήμερα το αλουμίνιο βρίσκεται στα 2.440,80 δολ. ο τόνος στο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ: Bloomberg News



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα