Diageo: 42% υψηλότερα κέρδη τη χρήση

Μετά την αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό
Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2006 10:10

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό 42% σημείωσαν τα κέρδη της Diageo Plc, της βρετανικής εταιρείας παραγωγής του ουΐσκυ Johnnie Walker και της βότκας Smirnoff, στο σύνολο χρήσης, καθώς η εταιρεία πραγματοποίησε περισσότερες πωλήσεις σε ξένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αναρριχήθηκαν στο 1,91 δισ. λίρες στερλίνες (3,6 δισ. δολ.) τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου, από 1,34 δισ. λίρες,πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 8,7%, φθάνοντας στα 7.26 δισ. λίρες στερλίνες.

Η Diageo καλύπτει την αύξηση της ζήτησης για ποτά και κρασιά στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο από πλευράς αξίας, καθώς η απαγόρευση του καπνίσματος στη Δυτική Ευρώπη αναγκάζει τους καταναλωτές να δαπανήσουν λιγότερο χρόνο και χρήμα στα μπαρ. Ο από τον Σεπτέμβριο του 2000, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Diageo, Paul Walsh, προχωρά επίσης στη μείωση των θέσεων εργασίας και επενδύει σε ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, για να διατηρήσει την ηγετική θέση έναντι της Pernod SA, που εδρεύει στο Παρίσι.

Επτά οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα ετήσια καθαρά κέρδη της εταιρείας θα ήταν 1,73 δισ. λίρες και οι καθαρές πωλήσεις ύψους 7,2 δισ. λιρών.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν χθες στο Λονδίνο άνοδο 14 πένες, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στις 959 πένες η μία. Συνολικά φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 14%, ενώ οι μετοχές της Pernod έχουν σημειώσει άνοδο 16%.

Η Diageo, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ποτών στο κόσμο, ελέγχει περίπου το 28% της αγοράς ποτών της Β. Αμερικής, από πλευράς αξίας και πραγματοποιεί εκεί περίπου το 40% των λειτουργικών της κερδών.

Η εταιρεία σχεδιάζει να καταβάλει τελικό μέρισμα 19,15 πένες ανά μετοχή, 5% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος. Το μέρισμα για τη χρήση είναι 31,1 πένες ανά μετοχή, επίσης υψηλότερο κατά 5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα