Altadis: 36% η μείωση των κερδών το τρίμηνο

Από τον περιορισμό των θέσεων εργασίας
Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2006 10:23

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ των εκτιμήσεων μείωση και σε ποσοστό 36%, εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της παραγωγού των τσιγάρων Gauloises και των πούρων Cohiba, Altadis SA, εξ αιτίας του κόστους από τη μείωση των θέσεων εργασίας και την απαξίωση επένδυσής της στη Ρωσία, όπου μειώθηκαν οι πωλήσεις της.

Το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν στα 90,4 εκατ. ευρώ (116 εκατ. δολ.) από 141,3 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Μαδρίτη, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κατά μέσον όρο επτά οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν στα 139,9 εκατ. ευρώ. Η Altadis είπε ότι τα έκτακτα έξοδα ανήλθαν στα 55,8 εκατ. ευρώ από τη μείωση των θέσεων εργασίας και την εξέλιξη της δραστηριότητάς της στη Ρωσία.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει τη μείωση προσωπικού με στόχο τον περιορισμό του κόστους της, επειδή η δραστηριότητά της στον κλάδο των τσιγάρων στην Ισπανία αντιμετωπίζει πρόβλημα από την αύξηση του ανταγωνισμού και τους υψηλότερους φόρους. Η καπνοβιομηχανία είπε ότι ενδέχεται να περικόψει έως 250 εκατ. ευρώ από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη, φέτος.

Τα Ebitda μειώθηκαν 4,6%, φθάνοντας στα 299,2 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτά θα ήταν 296,5 εκατ. ευρώ.

Μείωση 5,4%, στο 1 δισ. ευρώ, σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο τα έσοδα της Altadis. Στην Ισπανία απαγορεύθηκε το κάπνισμα στα γραφεία, καθώς και οι υπαίθριες διαφημίσεις τσιγάρων από φέτος. Οι φόροι καπνού αυξήθηκαν στις 21 Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο. Η δεύτερη αύξηση φόρου ήταν μίνιμουμ 1,10 ευρώ για κάθε πακέτο με 20 τσιγάρα.

Τον Φεβρουάριο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 239 θέσεις εργασίας στη Γαλλία και 233 στην Ισπανία, για να περιορίσει τα διοικητικά της έξοδα. Η Altadis ιδρύθηκε το 1999 από τα πρώην κρατικά μονοπώλια της Γαλλίας και της Ισπανίας. Το 2005 απασχολούσε συνολικά 28.800 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της τότε, η μείωση των θέσεων εργασίας θα είχε κόστος 94 εκατ. ευρώ. Ετησίως θα εξοικονομούσε 55 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο του 2007 η εταιρεία προβλέπει να έχει ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιοργάνωσής της. Σήμερα, ολοκληρώνει σχέδιο μείωσης 1.430 θέσεων εργασίας στη Γαλλία και την Ισπανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα