Καταφύγιο στα ομόλογα βρίσκουν οι επενδυτές

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 11:02
UPD:11:16
EPA/MATTEO BAZZI

 

Να περιορίσουν την έκθεσή τους στο ρίσκο επιθυμούν οι επενδυτές, καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ και τα σχεδιαζόμενα αντίποινα από Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες, πυροδοτούν ανησυχίες για αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη. Απομακρύνονται έτσι και σήμερα από τις αγορές μετοχών, αναζητώντας καταφύγιο στην αγορά του κρατικού χρέους.

Τα κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ βρίσκουν παραδόξως στήριγμα στα σχέδια Τραμπ για επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο. Και τούτο γιατί δίνουν τροφή σε σενάρια, που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναθεωρεί τα σχέδιά της για απόσυρση από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Θα μπορούσε για παράδειγμα να μεταθέσει για μετά το τέλος του 2018 τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

Εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σήμερα οι τιμές των ομολόγων ακολουθούν την ανιούσα και οι αποδόσεις υποχωρούν κατά 1 έως 3 μονάδες βάσης. 

H απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 11:00 ώρα Ελλάδος στο 4,24%, ενώ του γερμανικού Bund κυμαίνεται στο 0,65%. Η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς υποχωρεί κατά 1 μονάδα βάσης στο 0,92% και απέχει πλέον σημαντικά από τα υψηλά του 1,06% του Φεβρουαρίου. Η απόδοση του ισπανικού μειώνεται κατά τρεις, στο 1,44% και του ιταλικού κατά δύο μονάδες, στο 1,96%. Το spread ιταλικών- γερμανικών ομολόγων επιστρέφει στα προ εκλογών επίπεδα. Πτώση τριών μονάδων βάσης, στο 1,86% και για το δεκαετές πορτογαλικό ομόλογο. 

Στο κόκκινο οι μετοχές 

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις μεγάλες αγορές μετοχών της Ευρώπης, μετά και την παραίτηση του οικονομικού συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Γκάρι Κον. Ο τελευταίος ήταν αντίθετος στην πολιτική προστατευτισμού και υπήρχαν προσδοκίες ότι μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδια του προέδρου. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει πτώση 0,35% στις 370,17 μονάδες. Απώλειες μεταξύ 0,2% και 0,4% παρουσιάζουν οι βασικοί δείκτες στο Λονδίνο, τη Φραγκφούρτη, το Παρίσι και το Μιλάνο. Λίγο νωρίτερα ο γερμανικός DAX είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και 0,7%, ενώ ο πανευρωπαϊκός κατέγραφε πτώση 0,5%. 

Στο στόχαστρο βρίσκονται και πάλι χαλυβουργίες, μεταλλευτικές, αυτοκινητοβιομηχανίες, αν και οι πιέσεις είναι περιορισμένες. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα