Saudi Aramco: Η αγορά πετρελαίου θα χρειαστεί 20 τρισ. δολ.

Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 19:54
UPD:19:55
REUTERS/STAFF

Η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου χρειάζεται να επενδύσει περισσότερα από 20 τρισ. δολάρια τα επόμενα 25 χρόνια για να καλύψει την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης και να αντισταθμίσει τη φυσική μείωση των φυσικών πόρων, δήλωσε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ.

Μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek που πραγματοποιείται στο Χιούστον, ο Νάσερ είπε ότι ο κλάδος έχει χάσει ήδη επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δολαρίων από την κάμψη της τιμής του «μαύρου χρυσού» την περίοδο 2014-2016.

Οι μελλοντικές επενδύσεις που απαιτούνται «θα έρθουν μόνο εάν οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι το πετρέλαιο αποτελεί κυρίαρχο παίχτη και θα υπάρχει στο άμεσο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «θα χρειαστούν δεκαετίες ώστε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντικαταστήσουν τους πετρελαϊκούς πόρους».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Saudi Aramco περίπου το 99% των επιβατικών οχημάτων χρησιμοποιούν καύσιμα εσωτερικής καύσης, ακόμα και τα υβριδικά οχήματα, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται για ηλεκτροκίνητα οχήματα προέρχεται από άνθρακα, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Κατά τον Νάσερ η αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων, η αυξημένη ζήτηση από τις πετροχημικές αγορές τις επόμενες δύο δεκαετίες θα απαιτήσουν πρόσθετες επενδύσεις και ανάγκη για αργό πετρέλαιο. Σημείωσε, τέλος, ότι ακόμη και οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν την ανάγκη για περίπου 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως τα επόμενα πέντε χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα