Νηνεμία στις αγορές παρά την πολιτική αβεβαιότητα

Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 14:34
UPD:14:36
EPA/JUAN CARLOS HIDALGO

Νηνεμία επικρατεί σήμερα στις αγορές παρά το κλίμα αβεβαιότητας που «πυροδότησε» το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία. Οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης κινούνται ανοδικά καθώς οι επενδυτές πηγαίνουν κόντρα και στις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο, ενώ κέρδη καταγράφει και το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών που έχει δυναμική για να σπάσει το τετραήμερο πτωτικό σερί. Στις 14:30 ώρα Ελλάδος ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,44% διαμορφούμενος στις 805,92 μονάδες.

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,564% στις 373,26 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να γνωρίζει τις καλύτερες επιδόσεις της ημέρας.

Στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,86%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διαμορφώνεται 0,71% υψηλότερα και ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη της τάξεως του 1,04%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,92%, ο ισπανικός IBEX 35 γνωρίζει άνοδο 0,35% και ο πορτογαλικός PSI 20 κερδίζει 0,41%.

Το θετικό επενδυτικό κλίμα αποτυπώθηκε νωρίτερα σήμερα και στα ασιατικά ταμπλό, όπου ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε ράλι κοντά στο 2%. 

Υπενθυμίζεται ότι αναβρασμό και ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο προκάλεσε η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει  δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Όπως μεταδίδει σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο προσχέδιο της Κομισιόν, η ΕΕ προκρίνει την επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές ευρέως φάσματος προϊόντων. Ειδικότερα, προτείνει την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα, ένδυσης, υπόδυσης, καλλυντικών και άλλων βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων. 

Το ευρώ ενισχύεται κατά +0,49% στα 1,2396 δολ. παρά την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να επικρατεί στην Ευρωζώνη μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία.

Η στερλίνα ενισχύεται επίσης έναντι του αμερικανικού νομίσματος, και συγκεκριμένα στο +0,43% και τα 1,3905 δολ. καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit αναμένεται να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Στον αντίποδα, το δολάριο ενισχύεται κατά +0,12% έναντι του γεν Ιαπωνίας, στα 106,34 γεν, μετά τη διάψευση των προσδοκιών των αγορών για πρόωρο τερματισμό της νομισματικής χαλάρωσης από την Bank of Japan.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα