Oμόλογα και τράπεζες «χτύπησε» η ιταλική κάλπη

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 17:58
UPD:17:59
EPA/MATTEO BAZZI

Χρηματιστήριο στο Μιλάνο.

Τα σενάρια για πολιτική παράλυση μετά τις εκλογές στην Ιταλία δεν προκάλεσαν μεν πανικό, αλλά σίγουρα ανησυχούν τους επενδυτές. Οι αγορές στρέφουν τα βέλη τους στα ιταλικά ομόλογα, αυξάνοντας έτσι το κόστος δανεισμού για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, αλλά και στις μετοχές των τραπεζών. 

Η προοπτική χρονοβόρων διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης και τελικά ανάδειξης ενός ευρωσκεπτικιστικού  συνασπισμού στην εξουσία, έχει στρέψει εκ νέου την προσοχή στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία. Το δημόσιο χρέος των 2,3 τρισ. ευρώ ή 130% του ΑΕΠ και τα κόκκινα δάνεια είναι εκ των κορυφαίων. 

Οι τράπεζες με το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και με έκθεση ύψους 345 δισ. ευρώ σε χρέος, θεωρούνται ο πλέον ευάλωτος κλάδος σε περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας ή έντονης ευρωσκεπτικιστικής στροφής. 

Στο Χρηματιστήρο του Μιλάνου ο κλάδος των τραπεζών, αν και το μεσημέρι είδε προσωρινά τις απώλειές του να περιορίζονται, τώρα κάνει εκ νέου «βουτιά» 3%. Ο γενικός δείκτης FTSE MIB υποχωρεί 1,3%. 

Στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου ανήλθε έως και το 2,14%- τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο- και αυτή την ώρα κυμαίνεται στο 2,11%. Την ίδια ώρα η απόδοση του γερμανικού κρατικού ομολόγου υποχωρεί κοντά στο 0,6%, τα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα