«Τα περί προληπτικής γραμμής στήριξης τα λέει επίμονα και μονότονα ο κ. Στουρνάρας, αλλά δεν έχω ακούσει να τα προτείνει ούτε η Κομισιόν, ούτε το Eurogroup, ούτε ο ESM, ούτε η ΕΚΤ. Μπορεί αυτά να τα θέλει η εγχώρια αντιπολίτευση, μπορεί να κάνουν "σημαία" τις δηλώσεις Στουρνάρα όσοι πασχίζουν με εξαιρετική αποτυχία να "ρίξουν" την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι στο τραπέζι» αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Η προληπτική γραμμή στήριξης, στην οποία επιμένει ο κ. Στουρνάρας -για λόγους που ο ίδιος οφείλει να εξηγήσει και όχι να ερμηνεύσω εγώ- είναι κάτι επιπλέον, μια δεύτερη "καβάτζα"» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τονίζει: «Δεν μας χρειάζεται εφόσον έχουμε το "μαξιλάρι", το οποίο καλύπτει -σε περίπτωση που στραβώσει κάτι στο κλίμα στις διεθνείς αγορές- τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας όχι μόνο για το '18 αλλά και για ολόκληρο το '19 και φτάνει μέχρι το 2020. Επομένως, είμαστε ασφαλείς».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, η προληπτική γραμμή στήριξης θα σήμαινε μνημονιακές δεσμεύσεις. «Εμείς θέλουμε να βγούμε από το μνημόνιο, ενώ κανείς δεν ζητά και 4ο μνημόνιο. Ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Λουξεμβούργο, ούτε στη Φρανκφούρτη» επισημαίνει.
Εξάλλου, συνιστά στον κ. Στουρνάρα «να αντιμετωπίσει την υπόθεση Novartis, σεβόμενος τη θεσμική του ιδιότητα και την ανεξαρτησία της ΤτΕ» και του καταλογίζει «θεσμικό φάουλ όταν ανακατεύει τις τοποθετήσεις του, με την ιδιότητα του διοικητή της ΤτΕ , με σχόλια πολιτικά για την υπόθεση Novartis».
Επισημαίνει δε σε συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ότι οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη «ακολουθούν τη γραμμή του "ουδέν σχόλιον", είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, γιατί γνωρίζουν ότι υπάρχει σκάνδαλο».
Σε ό, τι αφορά τις εκλογές στην Ιταλία, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα «δεν είναι καλό σημάδι, ούτε για την ίδια την Ιταλία, ούτε για την Ευρώπη» λόγω της μεγάλης ανόδου της ακροδεξιάς Λέγκας, που αποτελεί πια την κυρίαρχη δύναμη στον εκλογικό Συνασπισμό της Δεξιάς.
«Για το κόμμα του Ρέντσι είναι μια σαφής ήττα, αλλά και για την ιταλική Αριστερά και τις δυνάμεις αριστερότερα του Ρέντσι το αποτέλεσμα δεν είναι καλό» σχολιάζει ο κ. Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι «συνιστά μια υποχώρηση κι αυτό πονάει πολύ, αν σκεφτεί κανείς την ισχυρή παράδοση της ιταλικής Αριστεράς για δεκαετίες».
Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ότι η συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία ξεμπλοκάρει μια περίοδο αναμονής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ενώ και τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία και η δυστοκία στη Γερμανία, δείχνουν ότι «η Ευρώπη έτσι όπως είναι σήμερα δεν αρέσει, ότι ανεβαίνει ανησυχητικά η άκρα Δεξιά κι ο κίνδυνος φασιστικοποίησης της Ευρώπης, 80 χρόνια μετά τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού.