Αντίποινα στον Τραμπ με μπέρμπον και Levi's;

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 15:56
UPD:06/03/2018 08:49
SOOC/Alexandros Michailidis

Στην αντεπίθεση περνά η Ευρωπαϊκή Ένωση που προετοιμάζει αντίμετρα σε βάρος αμερικανικών προϊόντων και εταιρειών, όπως του ουίσκι μπέρμπον, της Harley-Davidson και της Levi's, στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δασμολογήσει τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ το μπέρμπον και τα Levi's θα μπορούσαν να φορολογηθούν έως και 25%.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε τη διεθνή κοινότητα λέγοντας πως «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί». Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συνομιλήσουν μαζί του τηλεφωνικά για το θέμα εκφράζοντας όλες τις ανησυχίες της Ντάουνινγκ Στριτ.

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους επίσης αποκάλυψε ότι «η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα αναφορικά με τα δικαιώματα εισαγωγής αμερικανικών προϊόντων».

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας», προειδοποίησε ο κ. Γιούνκερ. «Η Ευρώπη χρειάζεται μια εμπορική πολιτική ικανή να αμύνεται: δεν θα εμφανιστούμε αφελείς», συνέχισε.

EURONEWS

Οι ΗΠΑ εισάγουν 30 εκατομμύρια τόνους χάλυβα κάθε χρόνο, αξίας 24 δισ. δολαρίων. Αποτελούν έτσι τον μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Περίπου το 4% αυτού του χάλυβα παράγεται στη Γερμανία. Το 50% εισάγεται στις ΗΠΑ από τέσσερις άλλες χώρες: τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα και το Μεξικό.

Η κα Μάλμστρομ μιλώντας στο BBC εξήγησε ότι η ΕΕ εξετάζει όλες τις πιθανότητες να προχωρήσει σε αντίποινα δηλαδή να επιβάλλει φόρους ή δασμούς στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα. Οι Ευρωπαίοι, συμπλήρωσε, θα περιμένουν την τελική απόφαση του Αμερικανού προέδρου, ενώ το ζήτημα θα εξεταστεί στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η επίδραση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Πιέσεις δέχονται τη Δευτέρα οι μετοχές μεγάλων Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων μετά τις… απειλές Τραμπ, κατά τον οποίο εάν η ΕΕ «θέλει να αυξήσει περαιτέρω τα ήδη μαζικά τιμολόγια και εμπόδια στις αμερικανικές εταιρείες ... απλώς θα επιβάλουμε φόρο στα αυτοκίνητά τους».

Η αμερικανική ζήτηση για βρετανικά αυτοκίνητα αυξήθηκε κατά 7% το 2017, με τις εξαγωγές να φθάνουν σχεδόν τα 210.000 οχήματα και οι ΗΠΑ είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ΕΕ, λαμβάνοντας το 15,7% των εξαγωγών αυτοκινήτων.

Πηγή: BBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα