Οι ιταλικές εξελίξεις προβληματίζουν, αλλά δεν τρομάζουν

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 15:04
UPD:15:06
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών προβληματίζει, αλλά δεν τρομάζει τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων κινούνται ανοδικά, αν και με περιορισμένα κέρδη. Εξαίρεση αποτελεί το Μιλάνο, όπου όμως στις 14:40 ώρα Ελλάδος οι απώλειες έχουν περιοριστεί αισθητά σε σχέση με το πρωί.

Αρνητικό είναι το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1%, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ. 

Στήριγμα στις ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν σήμερα το πετρέλαιο και τα μέταλλα, καθώς η άνοδος των τιμών τους δίνει ώθηση στους σχετικούς κλάδους. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 παρουσιάζει αυτή την ώρα άνοδο 0,55%, με τους κλάδους ενέργειας και πρώτων υλών να παρουσιάζουν κέρδη άνω του 1%. Στον αντίποδα πτώση παρουσιάζουν οι κλάδοι ασφαλειών και τραπεζών. 

Ανά την ήπειρο, τόσο ο FTSE 100 στο Λονδίνο όσο και ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύονται περίπου 0,15%, ενώ μεγαλύτερη (0,5%) είναι η άνοδος για τον γερμανικό DAX. 

Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ο FTSE MIB βρέθηκε να υποχωρεί έως και 1,5%, διολισθαίνοντας έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Οι απώλειές του έχουν αυτή την ώρα περιοριστεί στο 0,6%. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι τίτλοι των τραπεζών. 

Αυτή την ώρα ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει πτώση περίπου 1,5%. Ωστόσο νωρίτερα παρουσίαζε απώλειες έως και 3%, τις μεγαλύτερες ημερήσιες των τελευταίων τριών ετών. 

Οι ιταλικές τράπεζες εξακολουθούν να βαρύνονται με μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων. Ποντάρουν, μεταξύ άλλων, στη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Αν το ρευστό πολιτικό τοπίο αναδειχθεί σε εμπόδιο για την ανάπτυξη, ο αντίκτυπος θα είναι άμεσος και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα