Μόλις το 8% των Ελλήνων απασχολούμενων συμμετέχει σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, συνδεόμενα με την επαγγελματική του ιδιότητα, όπως προκύπτει από έρευνα της Eurostat.
Η χώρα μας φιγουράρει έτσι στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης μεταξύ των 28 κρατών-μελών της κοινότητας, μαζί με τη Ρουμανία. «Χαμηλές πτήσεις» σε αυτό το μέτωπο παρουσιάζουν επίσης η Ιταλία (11%), η Βουλγαρία (12%) και η Κύπρος (18%).
Ο πιο συχνός λόγος για τη μη συμμετοχή, είναι η έλλειψη χρόνου, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 79% στην Ελλάδα και σε 44% συνολικά στην Ένωση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το 3% ανά την κοινότητα επικαλούνται την έλλειψη χρημάτων.
Στον αντίποδα τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων σε προγράμματα κατάρτισης καταγράφονται στην Ολλανδία (61%), τη Σουηδία (59%) και τη Φινλανδία (58%).
Ο μέσος όρος στην κοινότητα είναι το 33%- ποσοστό, που κρίνεται απογοητευτικό σε μία περίοδο κατά την οποία η αυτοματοποίηση φέρνει σοβαρότατες προκλήσεις στην αγορά εργασίας.
Το ποσοστό συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης είναι υψηλότερο μεταξύ των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (46%), ενώ για εκείνους της δευτεροβάθμιας περιορίζεται στο 28%.
Ως προς την ηλικία, υψηλότερα είναι τα ποσοστά συμμετοχής για τους απασχολούμενους της ομάδας 25-34 ετών (36%), ενώ ακολουθούν οι ομάδες 19-24 (32%) και 35-64 (31%).
Στο σύνολο σχεδόν των κρατών-μελών το ποσοστό συμμετοχής για τις γυναίκες είναι υψηλότερο από εκείνο των ανδρών.
naftemporiki.gr