Νέα ενεργειακή επένδυση 300 εκατ. της Μυτιληναίος

Αγ. Νικόλαος: Δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 650 MW
Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 12:47

Από την έντυπη έκδοση 

Το σχέδιό του στην ενεργειακή αγορά ξεδιπλώνει με γρήγορο ρυθμό ο όμιλος Μυτιληναίος, όπως αποδεικνύουν οι ανακοινώσεις της διοίκησης το τελευταίο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δημοσιοποίηση για την απόφαση υλοποίησης νέας επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ που αφορά τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο.

Όπως διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου Ντ. Μπενρουμπής, κατά τη διάρκεια οικονομικού φόρουμ που έγινε στους Δελφούς, ο όμιλος έχει προχωρήσει στην υποβολή αίτησης στη ΡΑΕ για τη λήψη άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από έναν σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 650 MW και τόπο κατασκευής το ενεργειακό κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο. Η μονάδα θα είναι έτοιμη σε τρία χρόνια και λόγω της υψηλής απόδοσής της, αλλά και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου προβλέπεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα. Την κατασκευή θα αναλάβει ο Τομέας Έργων EPC - METKA, που έχει αναλάβει αντίστοιχες κατασκευές για δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα κατασκευής όσο και για το χαμηλό κόστος και την ταχύτητα κατασκευής, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίος.

Να σημειωθεί πως το συνολικό ύψος των επενδύσεων για την εκπλήρωση του ενεργειακού σχεδίου του ομίλου συνολικά θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των 3 σταθμών ενέργειας σε λειτουργία, ύψους 1200 MW και των 200 MW αιολικών, η Μυτιληναίος έχει ήδη επενδύσει 1 δισ. ευρώ. Με τις νέες κινήσεις, το σύνολο των ενεργειακών επενδύσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος επεσήμανε πως με τη νέα μονάδα ο Άγιος Νικόλαος μεταμορφώνεται στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο. Στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας καθαρής μονάδας, της καλύτερης στην Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή αγορά χρειάζεται νέες μονάδες. «Όπως ήταν κάποτε η Κοζάνη ενεργειακό κέντρο, έτσι θα γίνει και αυτό, με καύσιμο όχι τον λιγνίτη αλλά το φυσικό αέριο», εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στη νέα επένδυση. Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «κάναμε επιτυχίες στο εξωτερικό, αλλά άνθρωποι γίναμε στην Ελλάδα και ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε κάτι στην πατρίδα μας και αυτό ακριβώς κάνω. Θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία της ελληνικής οικονομίας». Αναφορικά με τη ΔΕΗ για μία ακόμη φορά επεσήμανε την αναγκαιότητα στήριξης της ΔΕΗ, λέγοντας πως «αν δεν στηρίξουμε τη ΔΕΗ και πέσει, θα πέσουμε όλοι, γι’ αυτό πρέπει να τη στηρίξουμε».

Τόνισε δε πόσο σημαντικό είναι να γίνουν επενδύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Ωστόσο, όπως είπε, δεν ξεπαγώνουν ακόμη οι επενδύσεις η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει, εκτός από την αναγκαία ρευστότητα, και την απαραίτητη σταθερότητα στη χώρα, σε συνδυασμό με τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η οποία διαφαίνεται ότι θα λάβει χώρα τον Αύγουστο. Το τρίπτυχο της επιτυχίας της πολιτικής διακυβέρνησης περιλαμβάνει την εξασφάλιση της ελάχιστης πολιτικής συναίνεσης και σταθερότητας, τη δέσμευση ότι θα υλοποιούνται όσα εξαγγέλλονται και την αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας ως μέσο δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι τη δαιμονοποίησή της. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μυτιληναίος διατύπωσε τη θέση πως «το νέο μοντέλο του ΣΕΒ που στηρίζεται στην παραγωγή, την εργασία, την πρόοδο και τον ανταγωνισμό, δίνει ένα καθαρό σήμα στην αγορά ότι στηρίζει την επιχειρηματικότητα».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΥΤΙΛ



Σχολιασμένα